Tiedote 01.07.2021

Kainuun uuden sairaalan viimeinen rakennusosa on valmistunut

Kainuun uuden sairaalan viimeinen rakennusosa on valmistunut ja luovutettu tilaajalle. Nyt valmistunut noin 10 000 neliömetrin lohko sisältää poliklinikoiden, osastojen, laboratorion, kuntoutuksen ja teknisten tilojen lisäksi myös henkilöstön ravintolan ja osaamiskeskuksen tilat.

Seuraavaksi tilat kalustetaan ja varustellaan toimintaa varten, ja yksiköt muuttavat pääosin alkusyksyn aikana. Potilastyö uusissa tiloissa käynnistyy lokakuuhun mennessä.

Suunnittelusta ja rakentamisesta on vastannut Kainua-allianssi, johon Kainuun soten lisäksi kuuluu Skanska, Caverion sekä Sweco. ”Rakennusprojektin valmistuttua allianssin työskentely päättyy hiljalleen. Purkuihin, aluetöihin, takuuvastuisiin ja projektin hallinnollisiin tehtäviin liittyen toimimme vielä lähivuodet yhteistyössä projektin parissa”, toteaa allianssin projektijohtaja Timo Markkanen.

Viimeisen rakennuslohkon osalta valmistumista pidennettiin neljällä kuukaudella, mutta hanke on kokonaisuudessaan pysynyt sovitussa aikataulussa. Koko hankkeen alkuperäinen kustannusarvio oli 159 miljoonaa euroa. Kainuun soten yhtymävaltuusto hyväksyi eilen hankkeen talousarviomuutoksen, jossa tilaajan kustannusten arvioidaan ylittyvän 6,8 miljoonalla. Ylitys sisältää Kainuun soten osuuden allianssihankkeen tavoitehinnan ylityksestä, rakennuskustannusindeksin nousun ennustetun vaikutuksen (2,7 milj. euroa) sekä hankkeen toteutuksen aikaiset tilaajan päättämät muutokset.

”Kymmenen vuotta sitten aloitettu prosessi on nyt loppusuoralla ja kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen”, arvioi allianssin johtoryhmän puheenjohtaja Jukka Juvonen Kainuun sotesta.

Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito toimivat jatkossa yhteisissä tiloissa

Kainuun keskussairaalan uudistaminen on suunniteltu sote-integraation periaatteella. Tämä tarkoittaa, että yhteisiä tiloja ja henkilöstöä käytetään joustavasti sujuvan palvelun varmistamiseksi. Esimerkiksi entiset Kajaanin pääterveysaseman vastaanotot ja osastot ovat nyt osa uutta sairaalaa. Samoin kaikki hoidon tukipalvelut ovat saatavilla yhdestä paikasta.

”Tämä on ollut keskeinen tavoite koko projektissa. Uudet tilat edellyttävät myös uudenlaista toimintaa, jota on jo pitkään valmisteltu. Esimerkiksi kuntoutuksen vahvistaminen näkyy monin tavoin sekä avo- että osastohoidossa”, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto. ”Henkilöstö on tehnyt valtavan ponnistuksen muun työn ohella osallistumalla suunnitteluun, valmistelemalla muuttoja ja muita uuden sairaalan tehtäviä – tästä suuret kiitokset kaikille työntekijöillemme”, jatkaa Ahopelto.

Vanhan sairaalan purkutyöt käynnistyvät syksyllä

Uuden sairaalan rakentaminen osalohkoissa on mahdollistanut toiminnan jatkumisen ilman väliaikaisia potilastiloja. Käytöstä poistuvat KAKS:n vanhat osat puretaan. Purkaminen käynnistyy matalimmista poliklinikkaosista, ja vanhan potilastornin purkaminen on ajankohtaista vuoden 2022 aikana.

Purkutyöt aiheuttavat alueella ajoittaista haittaa, mutta esimerkiksi kulkuyhteydet sairaalaan pysyvät pääosin ennallaan. Sairaalan piha-alueet viimeistellään kesällä 2022.

 

Kuvia: www.kainua-allianssi.fi/media sekä https://www.flickr.com/photos/191848751@N03/albums/72157719479750383