Tiedote 02.06.2021

Kainuussa koronatilanne rauhallinen – kokoontumisrajoitukset poistetaan

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (PSAVI) on kumonnut Kainuun alueen yleisiä tilaisuuksia ja kokouksia koskevat kokoontumisrajoitukset. Vaikka kokoontumisia ei enää rajoiteta, tulee tilaisuuksissa noudattaa edelleen tartuntalain mukaisia hygieniakäytäntöjä kuten mm. mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpito sekä tilojen ja pintojen puhdistaminen. Aluehallintovirasto järjestää huomenna 3.6. verkkotilaisuuden tapahtumajärjestäjille asiaan liittyvissä kysymyksistä; tilaisuuden nauhoite on katseltavissa myös myöhemmin.

PSAVI korostaa jokaisen vastuullista toimintaa ja annettujen turvallisuusohjeiden ja suositusten noudattamista, jotta kehitys ei käänny huonompaan suuntaan. Aluehallintovirasto voi antaa myöhemmin uusia rajoittamispäätöksiä, mikäli epidemiatilanne heikentyy.

Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset Vartiuksen rajanylityspaikalla jatkuvat 30.6. saakka.

Kainuun alueella voimassa ovat voimassa seuraavat suositukset ja ohjeet:

- Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille

- Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta

- Kotimaan matkailussa tulee noudattaa turvavälejä, huolehtia käsihygieniasta sekä käyttää maskeja mikäli turvavälit eivät toteudu.

- Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään.

- Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.

- Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

Hyrynsalmen koronaryppäässä on todettu yksi positiivinen testitulos karanteenissa aiemmin olleella henkilöllä. Tartuntaketjun osalta tilanteen oletetaan kokonaisuudessaan olevan ohi ensi viikon kuluessa.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on 9,7 (per 100 000 as / 14 vrk). Positiivisten testien osuus kaikista otetuista näytteistä viikolla 21 oli 0,2 %.

Koronarokotusten ottaminen on tärkeää pandemian rajoittamiseksi

Kainuussa koronarokotusten ensimmäisen annoksen on saanut 55 % yli 16-vuotiaista. ”Rokotuskattavuus yli 60-vuotiailla on erittäin hyvä. Suomessa on viitteitä siitä, että nuoremmat ikäluokat eivät ota rokotteita yhtä innokkaasti. Pandemia tulee jatkumaan pitkään, vaikka nyt tilanne onkin meillä parempi. Rokotukset ovat kuitenkin ainoa keino, jolla päästään kohti normaalimpaa”, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Koronarokotusten ajanvarausvuorossa ovat 40 - 50 -vuotiaat sekä kaikki tätä vanhempien ikäluokkien ja 16 vuotta täyttäneiden riskiryhmiin kuuluvien vielä rokottamattomat kainuulaiset. Ajan voi varata Omasoten verkkopalvelusta (omasote.kainuu.fi).

Varaus- ja muut ohjeet on koottu Kainuun soten infosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset.  Ajanvarausnumerossa 044 709 3788 ei tällä hetkellä ole ruuhkaa.

Rokotukset laajenevat pian kaikille yli 16-vuotiaille

Kansalliset koronarokotustodistukset on saatavilla Omakanta-palvelusta. Rokotustodistus korvautuu kesän aikana EU:n koronapassilla, jonka avulla voi todistaa rokotussuojan esimerkiksi matkailua varten.

Kainuussa valmistaudutaan avaamaan ajanvaraus lähiviikkoina kaikille yli 16-vuotiaille. Rokotuksia jatketaan koko kesän, ja ensimmäisen rokotuskierroksen odotetaan valmistuvan syyskuun aikana. Suomessa valmistellaan parhaillaan koronarokotusohjelman laajentamista 12–15 -vuotiaille. Asiasta odotetaan lisätietoja kesäkuun aikana.

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 797 4668