Tiedote 26.11.2020

Kainuussa riski tilanteen nopeasta huonontumisesta kohoaa – ohjeiden noudattaminen välttämätöntä

Tilanne on muuttunut erittäin huolestuttavaksi koko Suomessa muutaman viime päivän aikana, myös Kainuun lähialueilla. Erityisesti koti- ja ulkomaan matkailuun liittyvissä kontakteissa tartuntariski on kasvanut. Kainuun sote korostaa, että nyt tarvitaan kaikkien kansalaisten apua ohjeiden noudattamiseen ja kokoontumisten rajoittamiseen liittyen.  

”Tilanne on muuttunut siten, että aiempien yksittäisten rajattujen ryppäiden sijasta meillä ilmenee useita toisistaan riippumattomia ja tunnistamattomia tartunnan lähteitä. Pystymme vielä vaikuttamaan epidemian hidastamiseen Kainuussa. Ohjeista ja määräyksistä lipeäminen johtaa nopeasti taudin kiihtymiseen ja leviämiseen”, selventää Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.  

Tilanteen johdosta annetaan Kainuun alueelle seuraavat ohjeet:

  • Rajoita lähikontakteja! Kaikkia tarpeettomia tapaamisia oman perheen tai lähipiirin ulkopuolella tulee rajoittaa. Ei-välttämättömät kokoukset, juhlatilaisuudet ja ryhmäharrastukset suositellaan peruttavaksi. Lakkiaiset ja muut perhejuhlat suositellaan pitämään vain lähipiirin kesken.
  • Suojaudu itse! Työpaikoilla maskin käyttöä sekä ruokailuihin ja muihin sosiaalisiin kontakteihin liittyviä varotoimia tulee vahvistaa. Tapaamiset vain kahden metrin turvaväleillä tai kasvomaskia käyttäen. Maakuntien välistä työmatkailua on syytä rajoittaa vain välttämättömiin sekä suosia etätyötä ja etäkokouksia mahdollisimman laajasti. Jos pystyt, hoida kauppa- ja muu asiointi mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella
  • Liiku, mutta turvallisesti! Liikunta ulkona on hyväksi, mutta vältä joukkoja. Vapaa-ajan toimintaan ja matkailuun liittyen tulee noudattaa annettuja perusohjeita. Esimerkiksi omalle mökille oman perheen kesken siirtyminen ei muodosta merkittävää riskiä, mutta laajemmat kontaktit lisäävät riskiä.
  • Suojaa riskiryhmiä! Yli 70-vuotiaiden tai sairauksien vuoksi riskiryhmään kuuluvien suojaamiseen on edelleen kiinnitettävä huomiota. Esimerkiksi tartuntariskin sisältävien matkojen ja tapahtumien jälkeen on hyvä korostetusti noudattaa suojatoimia ja välttää ei-kiireellisiä tapaamista.
  • Testaa! Hakeudu testeihin matalalla kynnyksellä. Sairaana tulee liikkua kotoa vain koronatestiin ja takaisin. Testin jälkeen odota tulosta kotona, älä liiku muualla!

Kolme uutta tartuntaa Kajaanissa – yksi aiempiin liittyvä tartunta Puolangalla

Kajaanissa on todettu kolme toisiinsa liittymätöntä koronavirustartuntaa, joihin liittyy altistumista lähinnä perhepiirissä. Näissä on sekä yhteyksiä Kainuun lähialueiden tartuntaketjuihin että toistaiseksi tuntemattomiin tartuntalähteisiin.

Puolangalla on ilmennyt yksi aiempiin tapauksiin liittyvä tartunta.

Kainuun sote tiedottaa asiasta seuraavan kerran 2.12. tai tilannekuvan muuttuessa.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)