Tiedote 14.09.2020

Kainuussa viikonloppuna 3 uutta koronatartuntaa, Kajaanin jätevedessä todettu koronavirusta

THL tarkensi ohjeistustaan lasten testaamiseen: Alle kouluikäisen lapsen oireita voi edelleen seurata kotona muutaman päivän ajan ja yhden oireettoman päivän jälkeen lapsi voi palata hoitoon. Mikäli lapsi on ollut ulkomailla tai altistunut koronavirukselle hetkellisestikin edeltäneen 14 vrk aikana, tulee koronavirustesti aina tehdä.

Kaikkien oireisten kouluikäisten ja sitä vanhempien henkilöiden tulee hakeutua herkästi koronavirustestiin, mikäli oireet voivat viitata koronavirusinfektioon. Testitulosta pitää odottaa kotona karanteenin omaisissa olosuhteissa kontakteja välttäen. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi töihin tai kouluun palata vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet alkavat myöhemmin uudelleen, tulee hakeutua uuteen testiin.

Mikäli perheessä on useita samanaikaisia sairastumisia eikä ulkomaan matkaa tai kontaktia todettuun koronavirusinfektioon, riittää yhden perheenjäsenen negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheenjäseniä ei tarvitse testata.

Kajaanin jätevedessä todettu koronavirusta

THL seuraa koronaviruksen esiintyvyyttä jätevesissä useilla paikkakunnilla. Kajaanin jätevedestä 6.-7.9.2020 otetussa näytteessä on todettu koronavirusta merkkinä siitä, että alueella on koronavirustartuntoja.

”Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä. Tällöin voi olla tarpeen, että viranomaiset tehostavat epidemian torjuntatoimia, kuten kannustavat asukkaita hakeutumaan koronatesteihin heti jos vähäisiäkin oireita ilmenee”, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

https://thl.fi/fi/-/koronaviruksen-esiintyminen-jatevedessa-voi-olla-varoitus-tartuntojen-lisaantymisesta-jatevesiloydosten-maara-kasvoi-elokuussa?redirect=%2Ffi%2Fajankohtaista%2Ftiedotteet-ja-uutiset%2Ftiedote

Viikonloppuna Kainuussa todettu kolme uutta koronatartuntaa

Karanteenissa olleella henkilöllä Kuhmossa todettiin koronavirusinfektio 11.9. Tartuntaan ei liity uusia altistumisia. Kuhmossa asumis- ja kuntoutuspalveluita tarjoavan Hyvinvointi Sammon yhdellä työntekijällä on todettu lauantai-iltana 12.9 positiivinen COVID-19-tartunta. Tämän vuoksi 9 työntekijää on altistunut koronavirukselle ja täten määrätty 14 vuorokauden karanteeniin.  Hyvinvointi Sammon asiakkaat ja asukkaat eivät ole altistuneet virukselle. Asiakkaita ja omaisia on tiedotettu asiasta.

Ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä 12.9. todetun koronavirustartunnan vuoksi n, 25 henkilöä eri puolilla Suomea on määrätty karanteeniin.

Koko Kainuun alueen maskisuositus jatkuu 27.9. saakka

Kainuun soten Kuhmon alueen yksiköiden vierailukiellot ovat päättyneet. Kuhmon Tuupalan koulussa ei ole todettu jatkotartuntoja. Kuhmon kaupunki tiedottaa palveluidensa avautumisesta.