Tiedote 18.12.2020

Kainuussa voimassa 20 henkilön kokoontumisrajoitus – Kainuun sote ohjeistaa lomakauden koronaturvallisuudesta

Kainuu on koronaepidemian perustasolla ja tilanne on rauhallinen, mutta laaja yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen riski on edelleen olemassa.

Epidemiatilanne Etelä-Suomessa ja Kainuun lähialueilla on merkittävästi heikompi, jonka vuoksi edelleen on syytä yleiseen varovaisuuteen. Erityisesti juhlapyhien ja matkailusesongin aikana on noudatettava annettuja ohjeita, suosituksia ja määräyksiä.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräys kokoontumisrajoituksista koskee myös Kainuuta.

  1. Voimassa on enintään 20 hlön kokoontumisrajoitus yleisissä sisä- ja ulkotilaisuuksissa 19.12. - 18.1.2021

PSAVI:n kokoontumisrajoitus on velvoittava (noudattaen OKM-THL ohjetta) tapahtumien ja julkisen ryhmätoiminnan osalta, esimerkiksi:

  • konsertit ja näytökset, markkinat, julkiset ilotulitukset
  • urheilutapahtumat, jos paikalla on yleisöä
  • koulutukset ja kokoukset

Vahva suositus koskee kaikkea vastaavaa yksityistä ja seuramuotoista toimintaa. Määräys ei koske yksityistilaisuuksia, uskonnollista toimintaa tai kuntien toimielimiä, mutta kaikki ei-välttämättömät kokoontumiset, kokoukset, tilaisuudet ja juhlat tulisi jättää toistaiseksi järjestämättä eikä niihin tulisi osallistua.

  • Kaikissa välttämättömissä enintään 20 henkilön tilaisuuksissa tulee käyttää kasvomaskeja, ellei kahden metrin turvaetäisyydestä voi varmistua.
  1. Juhlapyhinä lähikontaktit tulee rajoittaa vain lähipiiriin. Alueelta toiselle liikkuminen lisää tartuntariskiä, joten sukulointi tai ystäväperheiden tapaaminen tulee toteuttaa esim. etäyhteyksin.
  2. Matkustamisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Esimerkiksi matkat kotipaikkakunnalle tulee tehdä noudattaen turvavälejä sekä kasvomaskia käyttäen.
  • Rajat ylittävää matkustusta ei suositella lainkaan.
  1. Aikuisten ryhmäharrastusten sijaan suositellaan yksilölajeja ja ulkoliikuntaa. Yli 20 hengen pelejä tai ryhmiä ei ole syytä järjestää. Turvavälit ja hygieniaohjeet tulee huolehtia kaikissa tapauksissa

          - Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi jatkua tavanomaiseen tapaan.

  1. Riskiryhmään kuuluvia on suojattava. Lähimmäisistä tulee huolehtia, mutta tarvittavin varotoimin, ja vierailtava harkiten esimerkiksi hoivalaitoksissa tai isovanhempien luona.

Kainuun soten terveyspalvelut toimivat jouluna ja vuoden vaihteessa tavanomaiseen tapaan. Myös koronatestaukset ovat käynnissä. Matkailuyrityksille ja matkailijoille on annettu lisätietoja suosituksista ja toimintaohjeista.

Ajantasaista tietoa on saatavissa Kainuun soten netistä osoitteesta sote.kainuu.fi/koronainfo sekä englanniksi sote.kainuu.fi/en/covid-19

Lisätietoja

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)