Tiedote 11.04.2021

Kaksi uutta tartuntaa - Kysymykset koronarokotuksista lisääntyneet

Kaksi uutta tartuntaa

Kajaanissa viime viikon alussa alkaneessa tartuntaryppäässä on todettu kaksi uutta koronatartuntaa; yksi jo karanteenissa olleella ja toinen uudella henkilöllä. Tartunnanjäljityksen tietojen mukaan merkittäviä jatkoaltistumisia ei ole tiedossa.

Positiivisia tuloksia on ryppäässä yhteensä yhdeksän ja aiempia karanteeneja oli voimassa kolmellatoista.

Kysymykset koronarokotuksista lisääntyneet

Koronarokotteisiin liittyvä keskustelu on lisääntynyt viime päivinä. Rokotteiden saatavuus ja turvallisuus huolestuttavat ihmisiä. Myös Kainuun sotelle tulee aiempaa enemmän kyselyitä omasta rokotusvuorosta ja käytettävistä rokoteaineista.

Tyytymättömyyttä aiheuttaa sekä rokotusvauhti ja -järjestys sekä rokotevalmisteet.

”Eniten kysytään mitä rokotevalmistetta tulen saamaan ja milloin on minun vuoroni. Valtakunnalliset ohjeet eivät ole muuttuneet: ensin rokotetaan yli 70-vuotiaat ensisijaisesti mRNA-valmisteilla eli Pfizerilla ja Modernalla. AstraZenecaa on tällä hetkellä Kainuussa käytössä vain 65 - 69 -vuotiaiden riskiryhmien rokotuksiin. Rokotetta ei myöskään voi itse valita”, selventää pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

”Emme myöskään laadi Kainuussa omia sääntöjä rokotusjärjestelyihin, joten näistä on turha pahoittaa mieltänsä. Aina on joku ryhmä ennen muita. Esimerkiksi AstraZenecaan liittyvät varotoimet keskeyttivät rokotukset alle 65-vuotiailta”, jatkaa Koukkari.

Toistaiseksi AstraZenecan rokotteen käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä rokotteeseen liittyviä verisuonitukoksia ei ole todettu. Varovaisuusperiaatteen vuoksi valmistetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

THL tekee jatkoarvioiden perusteella päätökset siitä, miten rokotussarjaa jatketaan ihmisillä, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen AstraZenecan rokotetta.

Ajanvarausohje koronarokotuksiin Omasotessa

Varaamalla rokotusajan Omasotesta säästyy jonottamiselta ja voi valita itselleen parhaiten sopivan ajan:

  • 1951 tai aiemmin syntyneet valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa iänmukaiset koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 044 709 3788.
  • 1952 - 56 syntyneet sairautensa perusteella riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa riskiryhmäläisten koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 08 718 9303.

Yksityiskohtaiset rokotusvuorossa olevien varausohjeet löytyvät infosivulta sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

 Potilastietojärjestelmän päivitys on päättynyt

Kainuun soten potilastietojärjestelmän päivitys on päättynyt. Järjestelmien odotetaan toimivan normaalisti ja esimerkiksi Omasoten ajanvaraus koronarokotuksiin on jälleen käytössä.

  

  • Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)