Kehitysohjelmien valmistelu etenee yhteistyössä henkilöstön ja kainuulaisten toimijoiden kanssa
Kainuun aluevaltuuston joulukuussa hyväksymien kehitysohjelmien valmistelu etenee aikataulussa. Kehitysohjelmat liittyvät hyvinvointialueen palveluiden järjestämissuunnitelman toimeenpanoon. Se on yksi keino alijäämäisen talouden tasapainottamisessa. Huhtikuun aikana on tavoitteena tuoda aluehallituksen käsittelyyn kahden miljoonan euron säästöihin tähtäävä talousarvion pienennys vuodelle 2024 sekä esityksiä pidemmän aikavälin tuloksellisuuden parantamiseksi.
”Viime vuonna hyvinvointialueita ohjaavat ministeriöt antoivat kehotuksen jatkaa edelleen palveluiden uudistamista sekä talouden tasapainotusta. Kainuussa näemme perustelluksi edetä näissä joustavien sopeutusten kautta. Sopeutuksissa käytetään ensisijaisesti henkilöstön luonnollista poistumaa - kuten eläköitymistä - lomautusten tai irtisanomisten sijasta”, selventää Kainuun hyvinvointialueen johtaja Jukka Lindberg.
”Muita sopeutuskeinoja ovat esimerkiksi toimitiloihin liittyvät ratkaisut, joilla voidaan vaikuttaa käyttömenoihin. Pidemmällä ajalla vaikuttavia ovat painopisteen siirtäminen ehkäiseviin ja perustason palveluihin, prosessien tehostaminen sekä henkilöstön saatavuuteen ja hyvinvointiin panostaminen. Tässä uskomme, että hyvinvoivat työntekijät ovat myös tuloksellisia”, korostaa Lindberg.
Kehitysohjelmien valmistelussa on mukana laaja joukko hyvinvointialueen työntekijöitä eri toimialueilta. Näiden lisäksi käynnissä on avoin tuloksellisuushaaste, jossa henkilöstön toivotaan esittävän konkreettisia ehdotuksia. Eri kumppanuustoimijoiden kanssa kootaan myös toimenpiteitä kainuulaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen, omatoimisuuden ja osallisuuden tukemiseksi. Näitä toteutetaan sekä järjestöjen että vanhus- ja vammaisneuvostojen ja nuorisovaltuuston kautta.
Kehitysohjelmia toteutetaan aluehallituksen nimittämän poliittisen koordinaatioryhmän ja hyvinvointialueen johtoryhmän ohjauksessa. Aluevaltuuston hyväksymät kehitysohjelmat ovat:
- Palveluverkon ja palvelutapojen uudistaminen
- Kainuun keskussairaalan johtamisen ja tuottavuuden kehittäminen
- Oman henkilöstön saatavuuden ja ostopalvelutoiminnan tasapainottaminen sekä henkilöstön muutostuen vahvistaminen ja hyvinvoinnin tukeminen
- Yhteistoiminta-alueen mahdollisuuksien edistäminen
- Organisaatiorakenteen, johtamisen ja hallintoprosessien selkiyttäminen
- Ennaltaehkäisevän yhteistyön vahvistaminen
Hyvinvointialueen taloudessa merkittävä sopeuttamistarve lähivuosina
Kainuun hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviossa alijäämäksi esitettiin -26,9 milj. euroa, mutta aluevaltuusto hyväksyi tavoitteeksi -25 miljoonaa. Yhteensä alijäämää vuosilta 2023 - 2024 ennustetaan kertyvän noin 45 miljoonaa, jotka tulee lain mukaan kattaa kahden seuraavan vuoden kuluessa
Hyvinvointialueiden valtionrahoitusta on lähivuosina tavoitteena korjata, joka tuonee alueille kaivattua vetoapua. Valtionvarainministeriön laskelmat perustuvat kuitenkin vähäiseen, alle 1,5 %:n menokasvuun, joten sopeutustarve säilyy voimakkaana. ”Talouden tasapainottaminen vuoteen 2026 mennessä edellyttää määrätietoisia sekä tavoitteellisia päätöksiä ja toimia kustannuskasvun hillitsemiseksi”, toteaa hyvinvointialuejohtaja Lindberg.