Tiedote 10.08.2021

Koronarokote on suoja sekä itselle että läheisille

Maanantaina 9.8. on Kainuussa todettu 3 uutta koronatapausta. Tartunnan saaneista 2 on ollut jo karanteenissa altistumisen vuoksi. Uusia karanteeneja on määrätty 13 kpl. Kainuun ilmaantuvuus on nyt 135,2/ 100 000 / 14 vrk. Koko Kainuu on edelleen koronan kiihtymisvaiheessa.

Rokotusaikoja ja rokotteita on Kainuussa hyvin saatavilla

Kainuussa kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien on mahdollista saada koronarokote. ”Rokottautuminen koronavirusta vastaan on ainoa tie kohti normaalia. Mitä kattavampi rokotesuoja on, sitä nopeammin päästään eroon rajoituksista.” Kommentoi Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Koronavirusrokote tarjoaa suojan koronavirustautia ja erityisesti sen vakavampia muotoja vastaan sekä estää myös virusinfektiota ja viruksen erittymistä sekä tarttumista ihmisestä toiseen. Toisen annoksen jälkeen sekä mRNA-rokotteiden että adenovirusvektorirokotteen suojateho nousee erittäin hyväksi, taudin vaikeusasteesta riippuen jopa 80–100 prosenttiin. Kahden rokoteannoksen saadun suojan jälkeen koronalle altistuneita ei määrätä enää karanteeniin. Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet antavat nykytiedon mukaan suojaa myös uusia virusvariantteja vastaan. Ne suojaavat erityisesti muunnoksien aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta.

Rokoteaikoja ja rokotteita on Kainuussa hyvin saatavilla. Rokotusajanvaraus suositellaan tehtäväksi ensisijaisesti verkossa, osoitteessa oma­so­te.kai­nuu.fi tai soit­ta­mal­la ta­kai­sin­soit­to­nu­me­roon 044 709 3788. Kaikissa Kainuun kunnissa on rokotuspisteet ja rokote on ilmainen.

Koronavirus ei tutkimusten mukaan tartu elintarvikkeiden välityksellä

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tapauksen myötä on herännyt keskustelu siitä, voiko koronavirus levitä marjojen ja muiden elintarvikkeiden välityksellä. Kainuun sote kertoi aiemmissa tiedotteissaan, ettei virus leviä elintarvikkeista ja perustaa kantansa ruokaviraston tietoon. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä.