Tiedote 21.10.2020

Koronatilanne Kainuussa on rauhallinen – ohjeiden ja suositusten noudattaminen edelleen tärkeää

Koronatilanne Kainuussa on tällä hetkellä perustasolla ja yleisesti rauhallinen. Viime viikonloppuna todettiin aiempaan tartuntaan liittyvät kolmen kajaanilaisen ja yhden ulkopaikkakuntalaisen tartunnat. Henkilöt olivat jo asetettu karanteeniin, joten merkittäviä altistumisia ei ole tullut.  Viimeisin tartunta on todettu riskialueelta palanneella oireisella matkailijalla 20.10.2020. Altistuneita henkilöitä tapauksessa on viisi, jotka on asetettu karanteeniin.

Kainuun sote ja kunnat kiittävät asukkaita suositusten ja ohjeiden noudattamisesta, jolla epidemia on saatu hyvin rajattua.  Edelleen muistutetaan lähikontaktien vähentämisestä ja maskien käytöstä julkisilla paikoilla tai muissa tilanteissa, joissa ryhmiä on koolla. Esimerkiksi organisaatioiden etäkokoukset on syytä ottaa käyttöön.

Samalla kannustetaan kaikkia huolehtimaan omasta hyvinvoinnista liikkumalla aktiivisesti:

  • Aikuisten ja erityisesti iäkkäiden osalta arkiliikunnan merkitys korostuu. Kävelylenkit, kotijumpat ja tasapainoa harjoittavat liikkeet ovat tärkeitä jokapäiväisiä toimia; näitä voi tehdä myös ulkona yhdessä muiden kanssa.
  • Lasten ja nuorten liikuntaa, terveellistä ravintoa ja riittävää yöunta tulee tukea kaikin tavoin.  Kouluissa, harrastuksissa ja vapaa-aikana tulee kuitenkin noudattaa annettuja ohjeita, jotta epidemia pysyisi hallittuna.

Valtioneuvoston suositukset

Valtioneuvosto on 15.lokakuuta antanut suosituksia epidemian laajentuessa:

 

Valtakunnallinen etätyösuositus

Valtioneuvosto suosittelee, että sekä julkisen että yksityisen sektorin työtekijät työskentelisivät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Työpaikoilla tulee myös edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa toistaiseksi.

 

Epidemiatilanteen mukaan muuttuvat suositukset

Valtioneuvoston suositukset muuttuvat epidemian vaiheiden myötä. Kainuussa ollaan tällä hetkellä epidemian perustasolla eli alueella esiintyy vain yksittäisiä tartuntoja ja positiivisten tapausten osuus testatuista on alle 1 %.

  • Perustasolla noudatetaan hygieniaohjeita, maskisuosituksia ja vältetään tarpeettomia lähikontakteja. Yli 50 hengen tilaisuuksissa ja harrastuksissa huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.

Kainuun viranomaiset seuraavat epidemiatilannetta ja antavat tarvittaessa ohjeita ja määräyksiä toimivaltansa rajoissa. Kainuun sote tiedottaa koronatilanteesta seuraavan kerran 28.10 tai tilanteen muuttuessa.