Tiedote 05.05.2021

Koronatilanne Kainuussa rauhoittunut – rajoituksiin esitetään lievennyksiä

Kainuun koronakoordinaatioryhmä esittää koronarajoitusten lieventämistä 50 henkilöön. Muut perustason suositukset pysyvät pääosin ennallaan.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on nyt 6,9 (per 100 000 asukasta / 14 vrk). Testejä otettiin viime viikolla noin 1500 kpl, joista ei löytynyt yhtään positiivista tulosta.

Vartiuksen rajanylityspaikalla on testattu noin 30 maahantulijaa päivässä. Raja-asemalla on voimassa PSAVIn päätös pakollisista terveystarkastuksista 31.5. saakka.

Ilmaantuvuuden selkeän laskusuunnan ja kohentuneen yleistilanteen perusteella Kainuun koordinaatioryhmä esittää AVI:lle kokoontumisrajoitusten väljentämistä enintään 50 henkilöön sisätiloissa ja ulkona enintään 50 henkilön lohkoissa.

Suositukset ja ohjeet:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  • Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 50 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan (ikäihmisten ryhmäliikuntatoiminta ulkotiloissa turvavälejä noudattaen voi käynnistyä uudelleen)
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.
  • Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

”Suunta on nyt selkeästi parempaan, kuten kesää kohti on ollut odotettavissa. Silti yleinen varovaisuus on hyvä säilyttää, eikä rajoituksia voida purkaa kerralla. Valmistujaisjuhlien ja kesätapahtumien osalta ohjeisiin ja suosituksiin palataan lähiaikoina”, kertoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

 

Koronarokotukset jatkuvat 60-vuotiaiden ikäluokalle sekä kaikille riskiryhmään kuuluville

Eiliseen mennessä Kainuussa rokotusvuorossa olevista 60 – 65 -vuotiaista oli rokotettu 43,5 %, 65 - 60-vuotiaista 65 %. Yli 70-vuotiaiden osuuden ei odoteta enää muuttuvan eli vanhempien ikäluokkien rokotekattavuus Kainuussa on 90 %. Maakunnan yli 16-vuotiaista on nyt rokotettu 40 % yhteen kertaan.

”Olemme myös muistuttaneet tekstiviestillä iän perusteella nyt rokotusvuorossa olevia, ja aikoja varataankin hyvin Omasoten kautta. Loput noin 6000 yli 60-vuotiasta saadaan kuun puolivälin jälkeen todennäköisesti valmiiksi ja voidaan siirtyä viisikymppisiin”, selventää Koukkari.”

Koronarokotuksiin voivat varata ajan seuraaviin ryhmiin kuuluvat:

  • 1961 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”iänmukaiset koronarokotukset” Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.
  • 2005 tai sitä aiemmin syntyneet riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ” riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvien koronarokotukset”. Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

Vapaita aikoja nettivaraukseen lisätään rokotteiden saatavuuden mukaan. Varaus- ja muut ohjeet on koottu Kainuun soten infosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset. 

Ajanvarausnumeroon 044 709 3788 pyydetään soittamaan vain, mikäli nettiajanvaraus ei ole mahdollista.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, pandemiapäällikkö (044 797 4668) / Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)