Tiedote 25.01.2021

Koronatilanne tällä hetkellä rauhallinen Kainuussa - Suomessa tiukennuksia maahantuloon ja karateeniaikoihin

Viikonlopun aikana Kainuun asukkaissa ei ole todettu uusia koronatartuntoja. Torstaina Suomussalmella ulkopaikkakuntalaisella todettuun tartuntaan liittyen on ilmoitettu yksi jatkotartunta henkilöiden kotipaikkakunnalta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset jatkuvat suunnitellusti. Tehosterokotusannoksia annetaan nyt kolme viikkoa sitten ensimmäisen rokotteen saaneille ensilinjan terveydenhuollon ammattilaisille.

Ensimmäisessä vaiheessa rokotuksen saavat tehohoidon henkilöstö, koronapotilaita hoitavat ja tutkivat, muu kriittinen hoitohenkilöstö sekä iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat. Muu sote-henkilöstö, joka ei kuulu edellä mainittuihin, rokotetaan samalla kuin muu väestö.

Väestön rokotusten käynnistymisestä ei ole lisätietoja; ajankohtaiset tiedot rokotuksista päivitetään verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Maahantuloon tiukennuksia

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti maahantulon edellytyksiä tiukennetaan ja korontestauksia raja-asemilla lisätään. Keskiviikosta 27.1. alkaen maahantulo työssäkäynnin perusteella rajoitetaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömään työmatkaliikenteeseen sekä esimerkiksi urheilun ja elinkeinoelämän erityisryhmien maahantuloon. Maahantulosta päätetään rajatarkastuksessa, jossa välttämättömyys tulee erikseen perustella ja esittää lomake rajaviranomaisille. 

Perhesyistä maahantulo EU:n Schengen-maista on myös sallittua. Kolmansista maista, esimerkiksi Venäjältä perhesyistä maahantulo on kuitenkin rajoitetumpaa ja mahdollista vain pakottavista syistä. Opiskelijoiden maahantulo on sallittu vain EU/Schengen-maista sekä Iso-Britanniasta.

Suomen kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä maasta poistumista tai saapumista ei ole rajoitettu. Maahantulon ohjeistuksista saa lisätietoa Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta raja.fi/korona-info.

Kainuussa Vartiuksen rajanylityspaikalla jatkuu koronaviruksen pikatestaus, johon ohjataan jatkossa kaikki maahantulijat.

Kaikille maahantulijoille suositellaan 10 vrk:n omaehtoista karanteenia, jota voi lyhentää kahdella negatiivisella koronatestituloksella 72 h ennen ja jälkeen maahan saapumisen.

Karanteeniaikoja pidennetään

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni pitenee 14 vuorokauteen. Perhealtistuksissa karanteenin pituus on 21 vuorokautta. 

Myös tartuntatautilääkärin sairastuneelle määräämän eristyksen vähimmäispituus pitenee 10 vuorokauteen. Muutosten taustalla ovat uudet koronavirusmuunnokset, jotka voivat tarttua ja levitä aiempia koronaviruskantoja nopeammin.

Kainuun sote muistuttaa, että koronatestiin tulee hakeutua lievienkin oireiden ilmaantuessa. Erityisesti korkeamman ilmaantuvuuden alueilla liikuttaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Rajat ylittävissä ei-välttämättömissä matkoissa on erittäin tärkeää vapaaehtoisesti käydä koronatestissä ja noudattaa omaehtoisista karanteeneista annettuja ohjeita.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)