Tiedote 03.08.2021

Kymmeniä koronatartuntoja ulkomaalaisten marjanpoimijoiden keskuudessa

Kainuun sote on testannut alueella liikkuvan ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ryhmän. 74 hengen ryhmästä todettiin pikatestillä maanantaina 2.8.21 yhteensä 44 koronatartuntaa. Kaikki tartunnan piiriin kuuluvan ryhmän henkilöt on asetettu eristykseen tai karanteeniin. Kehenkään ulkopuoliseen ei ole syntynyt tartunnan leviämiseen mahdollistamaa kontaktia. Poimijat voivat vointinsa salliessa jatkaa työskentelyä eristyksessä tai karanteenissa, edellyttäen ettei kontakteja ulkopuolisiin ole. Virus ei voi levitä poimittujen marjojen mukana. Ryhmän leiripaikka on Kainuun ulkopuolella, ja tartunnanjäljitys hoidetaan leirin sijainnin perusteella. Koska ryhmässä tartunnan saaneet ovat ulkomaalaisia, luvut eivät näy Kainuun omissa ilmaantuvuusluvuissa. THL:n tilastoissa nämä saattavat näkyä, koska tapauksissa, joissa positiivisen tuloksen koronavirustestissä saaneella henkilöllä ei ole kotikuntaa Suomessa, kirjautuu koronatapaus THL:n tilastoissa joko hoitopaikan, tai jos sitä ei tiedetä, laboratorion sijaintikuntaan.   

Lisäksi maanantaina 2.8. on Kainuussa todettu 14 uutta koronatartuntaa, joista 8 jo karanteenissa olevilla henkilöillä. Tartunnoista 11 on Kajaanissa, 1 Suomussalmella, 1 Paltamossa sekä 1 ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Näiden tapausten myötä on asetettu karanteeniin yhteensä 9 henkilöä.

THLn karanteenisuositus muuttuu

THL:n karanteenisuositus on 2.8.2021 alkaen 10 vuorokautta aiemman 14 vuorokauden sijasta. Samoin joissakin tilanteissa karanteenista voi päästä jo 6 vuorokauden kohdalla negatiivisen testituloksen myötä. THL:n karanteenisuositus otetaan käyttöön Kainuussa tapauskohtaisesti harkiten. 

Mahdollinen altistuminen Kajaanin KELAn toimistossa

Mahdollinen korona-altistuminen Kajaanin KELAn toimistossa 2.8. klo 12.00-12.45

Pelkkä paikan päällä olo ei vaadi yhteydenottoa tai testausta. Mikäli tulee oireita, hakeutukaa testiin matalalla kynnyksellä.

Ko­ro­na­vi­rus­tau­tiin so­pi­via oi­rei­ta ovat:

  • ha­ju- tai ma­kuais­tin muu­tos
  • hen­gi­tys­vai­keus
  • ys­kä, kurk­ku­ki­pu tai nu­ha
  • pään­sär­ky tai li­has­ki­pu­ja
  • ri­pu­li tai vat­sa­ki­pu il­man muu­ta il­meis­tä syy­tä

Testiaika ensisijaisesti omasoten kautta ( omasote.kainuu.fi ) tai KAKS:n tes­taus­pis­tee­seen (Sot­ka­mon­tie 13) soit­ta­mal­la 040 165 0020 (nu­me­ros­sa vain ajan­va­raus; käy­tös­sä on ta­kai­sin­soit­to­pal­ve­lu) Kai­nuun kun­nis­sa ter­vey­sa­se­mien au­kio­loai­koi­na.

Kysymyksiä koronatilanteesta?

Nopeasti heikentynyt epidemiatilanne herättää monenlaisia kysymyksiä ja tunteita sekä epätietoisuutta. Vastauksia kuntalaisten usein esitettyihin kysymyksiin on koottu verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronainfo.