Tiedote 05.05.2023

Maksuton suolistosyöpäseulonta tarjolla

Maksuton suolistosyöpäseulonta auttaa havaitsemaan sairauden jo varhaisessa vaiheessa

Maksuton suo­lis­to­syö­pä­seu­lon­ta laa­je­nee as­teit­tain kos­ke­maan kaik­kia 56–74-vuo­tiai­ta. Seu­lon­ta to­teu­te­taan kah­den vuo­den vä­lein vuo­si­na, jol­loin kut­sut­ta­va täyt­tää pa­ril­li­sia vuo­sia.

Vuon­na 2023 suo­lis­to­syö­pä­seu­lon­taan kut­su­taan 1953, 1955, 1957 ja 1959 sekä 1961 ja1963 syntyneet mie­het ja nai­set.

Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin suomalaisilla esiintyvä syöpä

Suolistosyöpä voi olla pitkään oireeton tai oireet voivat olla epämääräisiä kuten ummetusta, ripulia ja vatsakipua. Suolistosyöpiä seulotaan etsimällä ulosteesta piilevää verta, joka ei ole silmin havaittavissa.

Varhaisessa vaiheessa todettu syöpä on helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä. Seulontojen avulla voidaan myös vähentää kuolleisuutta.

Kohdeikäryhmä ja kahden vuoden seulontaväli perustuvat tutkimusnäyttöön, jonka mukaan valitulla menettelyllä seulonnasta on eniten hyötyä.

Seulonta on vaivaton kotona tehtävä tutkimusmuoto

Suolistosyövän seulonta tehdään helposti kotona otettavasta ulostenäytteestä. Tutkimukset suorittaa Fimlab yhteistyössä Kainuun hyvinvointialueen kanssa. Mahdolliset jatkotutkimukset tehdään Kainuun keskussairaalassa.

Seulontaan kutsuttavien ei tarvitse itse ottaa yhteyttä, vaan kutsua voi odotella rauhassa postitse. Seulontakutsuja lähetetään vuoden ympäri. Kutsuttaville toimitetaan ohjeet ja ulostenäytepakkaus valmiiksi maksettuine palautuskuorineen. Seulontatulos toimitetaan kirjeitse kotiin.

Lisää tietoa suolistosyöpien seulonnasta on luettavissa Fimlabin suolistosyövän seulonta-sivuilta

sekä Suomen Syöpärekisterin sivuilta.

 

Lisätietoja: KAKS:n seulontahoitajat (040 636 3598 tiistaisin ja torstaisin klo 9-11).