Tiedote 03.11.2021

Osallistu kyselyyn ja vaikuta: Mitä mieltä olet suunnitteilla olevasta vammaispalvelun sosiaalityön uudistuksesta?

Vammaispalvelulainsäädäntö on uudistumassa. Uudistuksessa on tarkoitus säätää uusi vammaispalvelulaki. Uusi laki sisältää säännökset vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista. Samalla nykyinen vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki kumotaan.

Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on, että vammaisten henkilöiden yksilölliset tarpeet otetaan jatkossa paremmin huomioon. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2022. Laki tulisi voimaan 1.1.2023.

Vammaispalveluissa valmistaudutaan uudistuvaan lainsäädäntöön sosiaalityön organisaatiouudistuksella. Uudistuva lainsäädäntö poistaa jaon eri vammaisryhmiin (kehitysvammaiset, vaikeavammaiset). Jatkossa palveluillamme turvaamme vammaisen henkilön mahdollisuutta elää omannäköistään elämää yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä. Sosiaalityön toimintamalli uudistuu alkuvuodesta 2022 ja työntekijäkohtainen jako vammaispalvelu- ja kehitysvammalain mukaisiin palveluihin poistuu. Samalla sosiaalityöntekijän ja sosiaaliohjaajan työnkuvat uudistuvat. Tulevaisuudessa toimimme tiimeissä:

Tiimit:

  1. Arviointi-tiimi (uusien asiakkaiden palvelutarpeen arviointi ja palveluohjaus, yhteistyökumppaneiden konsultointi)
  2. Lapset ja nuoret –tiimi (0 – 25-vuotiaiden asiakkaiden vammaispalvelut ja tukitoimet),
  3. Kotiin annettavat palvelut –tiimi ( yli 26-vuotiaiden kotona-asuvien asiakkaiden vammaispalvelut ja tukitoimet),
  4. Palveluasuminen –tiimi (yli 26-vuotiaille asiakkaille, joilla on pitkäaikaisen palveluasumisen päätös, myös palveluasuminen kotiin –päätöksellä olevat asiakkaat).

Nykyiset asiakkaat jakautuvat tiimeihin joko iän tai asiakkuuden perusteella automaattisesti. Oma työntekijä voi vaihtua, mutta asiakkaan palveluihin työntekijävaihdos ei vaikuta. Uudet asiakkaat ohjautuvat palveluihin arviointitiimin kautta.

Vastaat kyselyyn nimettömänä.

Vastauksen yhteyteen ei tallenneta tunnistetietojasi, kuten IP-osoitettasi, sähköpostiosoitettasi tai tietoja selaimestasi tai käyttöjärjestelmästäsi. Näin suojataan henkilöllisyyttäsi.

Kysely kohdennetaan ensisijaisesti Kainuun soten jäsenkuntien kuntalaisille, vammaispalveluiden ja kehitysvammaisten palveluiden asiakkaille, heidän läheisille ja järjestöille.

Kyselyyn pääset tästä linkistä