Tiedote 23.11.2023

Paloturvallisuusviikolla jaetaan ilmaisia palovaroittimia vähävaraisille nuorille

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoima Paloturvallisuusviikon kampanja jakaa palovaroittimia vähävaraisille nuorille aikuisille Kainuussa Paloturvallisuusviikolla 25.11.–1.12. Samalla Kainuun pelastuslaitos haluaa kiinnittää alueen asukkaiden huomiota kotien paloturvallisuuteen.

”Monilla taloudellinen tilanne on niin vaikea, että rahat käytetään ennemmin ruokaan kuin palovaroittimeen, vaikka palovaroittimet pitää olla säädösten mukaan jokaisessa asunnossa. Haluammekin tällä kampanjalla auttaa erityisesti nuoria”, kertoo apulaispalopäällikkö Jonna Kolehmainen Kainuun hyvinvointialueen pelastuslaitokselta.

Palovaroittimia on tarjolla kainuulaisten yhteistyötahojen ja toimijoiden kautta niille, joilla on taloudellisesti tiukkaa. Käytännössä palovaroittimia jakavat asiakkailleen muun muassa Kainuun hyvinvointialueen aikuisten sosiaalityön työntekijät.

Kainuussa palovaroittimia ei ole jaettu aikaisemmin. ”Todella hienoa, että palovaroitinkampanja kohdistuu tänä vuonna Kainuuseen. Näin saamme parannettua kainuulaisten kotien paloturvallisuutta, iloitsee Jonna Kolehmainen. 

”Kampanjasta on saatu hyvää palautetta aiempina vuosina. Ihmiset ovat huolissaan turvallisuudestaan, vaikka eivät omin varoin ole voineet siitä huolehtia”, sanoo viestinnän asiantuntija Juha Hassila Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Mukana hankkeessa ovat Kainuun hyvinvointialueen pelastuslaitos sekä aikuisten sosiaalityö, Spartak ry ja Etsivä nuorisotyö. Palovaroittimet on hankittu Palosuojelurahaston Paloturvallisuusviikolle antamalla avustuksella. Paloturvallisuusviikon tämän vuoden kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset ja teemana heidän kotiensa paloturvallisuuden parantaminen.

Paloturvallisuus yhteiseksi asiaksi – varaudu ja tarkista! 

Paloturvallisuusviikolla muistutetaan huolehtimaan siitä, että asunnossa on riittävästi toimintakuntoisia palovaroittimia. 

”Paloturvallisuus on yhteinen asia. Jos kerrostalossa tuli pääsee yhdessä asunnossa irti, on palon ja varsinkin savun leviämisen vaara porraskäytävään ja muihin asuntoihin olemassa. Siksi jokaisessa asunnossa on tärkeää havaita palovaara ajoissa. Palovaroittimien toiminta kannattaa siksi tarkastaa kerran kuukaudessa testinapista painamalla”, muistuttaa apulaispalopäällikkö Kolehmainen.

 

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana pelastuslaitokset, pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto sekä Vanhustyön keskusliitto. Lisäksi kampanjassa on tänä vuonna laajasti mukana nuorten asumisen kanssa tekemisissä olevia organisaatioita. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.