Tiedote 10.05.2021

Rokotukset nyt 1971 syntyneille - Kainuussa koronan ilmaantuvuus nollilla

Koronarokotukset laajenevat 50-vuotiaiden ikäluokalle

Seuraavina koronarokotuksiin pääsevät tänä vuonna 50 vuotta täyttävät kainuulaiset. Tästä päivästä alkaen ajan voivat varata:

  • 1971 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”iänmukaiset koronarokotukset”
  • 2005 tai sitä aiemmin syntyneet riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ” riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvien koronarokotukset”.

Rokotteina kaikille uusille rokotettaville käytetään tällä hetkellä Pfizerin tai Modernan mRNA-valmisteita.

Varaus- ja muut ohjeet on koottu Kainuun soten infosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset.  Ajanvarausnumeroon 044 709 3788 pyydetään soittamaan vain, mikäli nettiajanvaraus ei ole mahdollista.

Kainuussa 60 – 65 -vuotiaista on tähän mennessä kertaalleen rokotettu 57 % ja 65 - 69-vuotiaista 75 %. Koti- ja laitoshoidon asukkaat saadaan rokotettua toiseen kertaan toukokuun aikana.

Jatkossa rokotuksia pystyttäneen avaamaan noin kahden viikon välein uudelle 10-vuotisikäryhmälle, ellei rokotetoimituksissa tule yllättäviä muutoksia.

 

Ei uusia tartuntoja

Kainuussa ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa 25.4. jälkeen. Koronaviruksen 14 vrk:n ilmaantuvuus alueella on edellisen kerran ollut nolla viime vuoden elokuussa.

”Tartunnat laskevat nyt koko maassa. Yksittäisiä tapauksia ja uusia ryppäitäkin nähtäneen vielä, mutta eiköhän edessä ole rauhallinen kesä”, toivoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

 

Kokoontumisrajoitukset nyt 50 henkilöön

Kainuussa voidaan järjestää enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että niissä voidaan varmistaa tartuntatautilain turvallisuusvelvoitteet. Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 10.5. - 31.5.2021.

Kokonaisosallistujamäärä voi olla myös suurempi, mikäli yleisö voidaan sijoittaa enintään 50 hengen erillisiin katsomolohkoihin tai vastaaviin alueisiin. Tällöin on myös huolehdittava, että kulku aluelohkoihin, turvavälit, käsien puhdistaminen sekä siivous ovat tartuntatautilain edellyttämällä tavalla järjestetty.

Voimassa ovat edelleen seuraavat suositukset ja ohjeet:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  • Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 50 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan (ikäihmisten ryhmäliikuntatoiminta ulkotiloissa turvavälejä noudattaen voi käynnistyä uudelleen)
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.
  • Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

 

Koronaviestintä siirtyy normaalitilaan

Kainuun soten koronaviestintä on pandemian aikana toiminut tehostetusti. Tilanteen rauhoittuessa siirrytään normaalimpaan menettelyyn, jossa luovutaan päivittäistiedotteista ja varallaolomenettelystä. Tiedusteluihin vastataan tavanomaiseen tapaan virka-aikana.

 

Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, pandemiapäällikkö (044 797 4668)