Tiedote 12.01.2021

Samoojassa yksi uusi tartunta - yli 60 karanteenissa

Samoojan kuntoutuskodissa on todettu yksi uusi tartunta yksikön asukkaalla. Yhteensä positiivisia testituloksia on tällä hetkellä tiedossa 19. Kajaanissa todetussa laajassa kuntoutuskotiin liittyvässä tartuntaketjussa on eiliseen mennessä asetettu lisäksi karanteeniin yli 60 henkilöä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa miten tartunnat ovat levinneet poikkeuksellisen voimakkaasti sekä henkilöstöön että asukkaisiin. Virusnäytteet ovat tutkittavina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ja virustyypityksen tuloksia saataneen loppuviikosta.

Samoojan kuntoutuskoti on Kainuun soten mie­len­ter­veys- ja päih­de­kun­tou­tu­jien ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­nen asu­mis­pal­ve­luyk­sik­kö­, jossa on tällä hetkellä 15 asukasta ja noin kymmenen työntekijää. Yksikkö on ollut karanteenissa ja vierailukiellossa 1. tammikuuta alkaen. Asukkaat kuuluvat terveydentilansa perusteella koronataudin riskiryhmään.

Päätökset Kainuun koronatilanteesta tehdään keskiviikkoaamuun mennessä

Maakunnan tilannetta käsitellään alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä tiistaina sekä keskiviikkoaamuna kuntien kanssa johto- ja tiedotuskeskuksen kokouksessa.

”Olemme sekä ilmaantuvuusluvun että positiivisten testitulosten osalta selkeästi epidemian kiihtymisvaiheessa. Linjaamme keskiviikkoaamuna lähiaikojen suositukset ja ohjeet. Aluehallintovirasto päättää mahdollisista yleisistä rajoitustoimista, kuten tähänkin asti”, informoi Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Koronarokotusten käynnistymisestä kuntalaisille ei ole vielä tietoa. Jatkossa ajankohtaista rokotetietoa päivitetään osoitteessa sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Rajatestaukset erittäin tarpeellisia – matkustus tulee rajoittaa vain välttämättömiin

Kaksi uutta tartuntaa on todettu eilen Kainuuseen ulkomailta palaavilla henkilöillä.

Kainuun sote muistuttaa, että rajat ylittävää matkustusta ei suositella lainkaan. Naapurimaista Venäjällä, Ruotsissa ja Virossa koronatilanne on erityisen huolestuttava, joten tilanteen pahentumisen estämiseksi matkustusohjeita on noudatettava. Riskialueilta palaavalle suositellaan 10 vrk:n omaehtoista karanteenia tai vähintään kahta koronatestiä 72 tuntia ennen ja jälkeen paluuta sekä omaehtoista karanteenia näiden välissä. Rajoilla on myös mahdollisuus koronatesteihin.

”Vaikka Suomen kansalaisilla on oikeus lähteä ja palata maahan, esimerkiksi polttoaineen haku tai ostosmatka rajan takaa ei ole välttämätöntä. Toivon todella, että tämä otetaan vakavasti ja testausta myös käytettäisiin”, korostaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)