Tiedote 27.09.2021

Tartunnat vähentyneet - rokotukset jatkuvat - koronatodistus Omakannasta

Koronatilanne Kainuussa on selvästi rauhoittunut. Torstaina tartuntoja oli viisi, perjantaina kolme, lauantaina kaksi ja sunnuntaina kaksi. Tapauksia on todettu Kajaanissa, Kuhmossa sekä Hyrynsalmella.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on 69,4 / 100 000 / 14 vrk. Voimassa ovat edelleen varotoimia koskevat suositukset. Erityisesti rokottamattomien tai vielä vajaan rokotussarjan saaneiden tulee noudattaa varovaisuutta.

Rokotukset jatkuvat – yritykset jatkavat kannustamista

Kertaalleen koronarokotettuja 12 vuotta täyttäneitä kainuulaisia on nyt 85,3 %. Kaksi rokotetta saaneita on 67,5 %. Viikossa rokotusmäärä nousi noin 1200 annoksella.

”Alkuviikosta ylitetään Kainuussa 100 000 annetun rokotteen raja. Kuitenkin toisen annoksen 80 % kattavuudestakin puuttuu edelleen tuhansia, joten alueen väestön rokotesuoja ei ole aukoton”, muistuttaa Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Kainuussa yritykset jatkavat edelleen rokotusten tukemista. Vuokatti Bowling tarjoaa 20 euron lahjakortin kaikille ensimmäisen rokotteen ottajille Sotkamon ja Kajaanin Prisman rokotuspisteissä 29.9 alkaen. Kuhmon Osuuspankin kannustekampanja jatkuu myöhemmin syksyllä tehosterokotusten yhteydessä.

Kolmas, täydentävä koronarokotteen annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Lisäksi kolmatta annosta suositellaan myös niille henkilöille (pois lukien alle 30-vuotiaat miehet), jotka ovat saaneet kaksi ensimmäistä rokotetta 3 - 4 viikon välillä. Tämä koskee lähinnä terveydenhuollon ammattilaisia, jotka saivat rokotteet tammi-helmikuussa.

Täydentävät rokotusannokset Kainuussa saa kaikilla kuntien rokotuspisteillä. Lisätietoa asiasta soten verkkosivuilta.

EU:n rokotustodistus saatavilla Omakannasta

Matkailun avautuessa yhä useammalla on tarve koronatodistukselle. On hyvä muistaa, että matkustajan on hyvissä ajoin ennen matkaa selvitettävä, millaista todistusta tai testausmenettelyä kukin maa tai esimerkiksi lentoyhtiö vaatii. Samoin tulee itse varmistaa, että omat matkustusdokumentit ovat ajan tasalla.

Useissa maissa matkailijoilta vaadittava EU:n koronatodistus on saatavilla omakanta.fi -palvelusta. EU:n koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronavirustaudista. Lisätietoja saa www.kanta.fi/koronatodistus.

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. Jos todistuksessa näkyvissä tiedoissa on virhe, tulee Kainuussa ottaa yhteyttä oman terveyskeskuksen rokotushoitajaan. Samoin tulee ottaa yhteys, mikäli ei itse ole mahdollista käyttää Omakantaa ja tarvitsee EU:n koronatodistuksen tulosteena terveydenhuollosta.

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668