Tiedote 23.07.2021

Tartuntamäärä kasvaa – Kajaanissa Rastitien kehitysvammaisten lasten yksikössä toiminnan rajoituksia

Kainuussa koronaepidemia kiihtyy edelleen. Ilmaantuvuusluku on nyt 81,9 / 100 000 / 14 vrk. Eilen todettiin seitsemän uutta koronatartuntaa. Lisäksi neljä ulkomaalaista maahan saapunutta on testattu positiiviseksi; henkilöt eivät oleskele Kainuussa, eivätkä rekisteröidy alueen tartuntoihin.

Kainuun tartunnoista yksi liittyy Sotkamon päiväkodin ryppääseen aiemmin karanteenissa olleella henkilöllä. Neljässä on kyse Kajaanin aiemmista tartuntaketjuista, ja yhdessä uudesta vapaa-ajan viettoon liittyvästä tartunnasta. Karanteeneja on nyt määrätty seitsemän, mutta määrä tulee kasvamaan huomattavasti runsaiden kontaktien vuoksi.

Kajaanissa Kainuun soten Rastitien kehitysvammaisten lasten ja nuorten asumisyksikössä on yhdellä henkilökuntaan kuuluvalla todettu positiivinen testitulos. Karanteeneja tulee olemaan useita kymmeniä. Jäljitys on edelleen kesken, mutta yksikön asiakkaat ja työntekijät altistumisajalta 19 - 21.7 on tavoitettu. Heidät on ohjattu koronatesteihin sekä kehotettu välttämään kontakteja toistaiseksi.

Rastitien yksikkö vastaa asiakkaiden ja omaisten tiedottamisesta asiaan liittyen. Lasten yksikön asumispalvelut jatkuvat, mutta omaishoidon vapaiden sekä tilapäis- ja loma-aikojen hoito eivät toistaiseksi ole käytössä. Rastitien aikuisten palveluyksikön asiakastoiminta jatkuu.

Tartunnat lisääntyvät edelleen – erityisesti jäljityksessä on vaikeuksia

Kainuun tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut. Lisääntyvät tapausmäärät sekä erityisesti niihin liittyvät suuret kontaktimäärät hidastavat selvitystyötä. Myös koronatestauksessa on ruuhkaa.

”Tartunnat lisääntyvät nopeasti ja suunta koko maassa on edelleen huonompaan. Tartuntariski on kohonnut etenkin vapaa-ajan viettoon liittyen”, toteaa vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola Kainuun sotesta.

Myös THL on lisännyt viestintää jäljityksen vaikeutumisesta, tarpeesta vähentää sosiaalisia kontakteja erityisesti nuorten keskuudessa sekä korostanut altistuneiden ja sairastuneiden velvollisuutta auttaa viranomaisia. Suomessa tartunnat ovat kuukaudessa lisääntyneet nelinkertaiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lähes 60 % uusista tartunnoista on alle 30-vuotiailla painottuen 18 - 23 -vuotiaisiin.

Tärkeät toimintaohjeet

Kainuun sote pyytää alueen asukkaita ja täällä oleskelevia noudattamaan seuraavia ohjeita:

  • Vähennä lähikontakteja. Minimoi ei-välttämättömät tapaamiset. Tartuntariski on kohonnut erityisesti nuorten kohtaamisissa.
  • Noudata koronaohjeita. Pidä turvavälit, käytä kasvomaskia ja käsidesiä. Yleisötapahtumissa on ehdottomasti noudatettava terveysturvallisuusohjeita. Jos altistut tai sairastut, käy testissä ja noudata määräyksiä.
  • Käytä nettipalveluja puheluiden sijaan. Varaa koronatesti- ja rokotusajat Omasote-palvelusta – näin helpotat terveydenhuollon työkuormaa. Vapaat ajat ovat nähtävillä netissä; puhelut eivät nopeuta asiointia.

Koronatestaus vain tarvittaessa

Koronatestiin kehotetaan edelleen hakeutumaan matalalla kynnyksellä, mikäli on oireita tai epäilee tartuntaa. Varmuuden vuoksi tai vapaa-ajan viettoa varten testejä ei tehdä julkisessa terveydenhuollossa, jotta resurssit ovat käytettävissä hoitoa varten. Suomessa esim. ulkomaanmatkoja varten tarvittavat koronatestit on otettava yksityisten palveluiden kautta. 

Mikäli olet oireeton, mutta epäilet altistuneesi koronatartunnalle, hakeudu testiin 2 - 3 vrk altistumisesta. Vaikka tulos on negatiivinen, vältä silti lähikontakteja, jos epäilet altistuneesi. Viruksen itämisaika on keskimäärin 4 - 5 päivää.

 

Lisätiedot: vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola 044 797 4872 ja kehitysvammahuollon vs. vastuualuepäällikkö Tiina Kiiltomäki 044 7502160