Tiedote 19.08.2021

Tartuntojen kasvu jatkuu – useita koululuokkia altistunut

Keskiviikkona uusia koronatartuntoja on Kainuussa todettu yhteensä 31. Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut ja altistuneiden tavoittamisessa on viiveitä. Myös koronatestauksessa on ajoittain viivettä.

Kajaanissa Seminaarin koulun iltapäiväryhmässä kahdeksan oppilasta on asetettu karanteeniin eilen todettuun tartuntaan liittyen.

Kuhmon Tuupalan koulussa yhden 6-luokan oppilaat ovat 16 - 17.8. altistuneet koronatartunnalle ja heidät on asetettu karanteeniin. Oppilaiden vanhemmille on pidetty infotilaisuus eilen. Myös Tuupalan esikoulu- sekä aamun varhaiskasvatusryhmässä on altistuneita lapsia ja aikuisia, jotka tullaan pääosin asettamaan karanteeniin.

Sotkamon Kontinjoen koulussa 49 oppilasta sekä valtaosa henkilökunnasta on asetettu karanteeniin 16. - 17.8. tapahtuneen altistumisen johdosta. Koulu siirtyy etäopetukseen 27.8 saakka. Huoltajia on tiedotettu tilanteesta.

Mahdollisia muita altistumispaikkoja päivitetään soten verkkosivuille sote.kainuu.fi/altistumispaikat.

Ristijärvelle sijoitetut ulkomaalaiset marjanpoimijat on testattu. Uusia tartuntoja todettiin 16 poimijalla. Tartunnan saaneet poimijat on määrätty eristykseen nykyisiin asuntoihinsa. Negatiivisen testituloksen saaneet poimijat testataan ennen karanteenin päättymistä.

Kainuun ilmaantuvuus on nyt 158,3 / 100 000 / 14 vrk. Alueella oleskelevien ulkomaalaisten tartunnat kirjautuvat käytännössä testipaikkakunnille, joten näiden tartuntojen osuus nostaa edelleen maakunnan ilmaantuvuuslukua.

Ohjeiden noudattaminen ja rokotuskattavuuden lisääminen erittäin tärkeää

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa jatkaa kasvuaan. Samalla, kun yhteiskuntaa avataan ja rajoituksia osittain puretaan, jatketaan edelleen tartuntatautilain mukaista torjuntatyötä. Laajojen sulkutoimien sijaan tärkeimmät keinot ovat kasvomaskien käyttö, lähikontaktien rajoittaminen, koronatestaus sekä rokotukset.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari: ”Jäljityksen perusteella lasten tartunnat saadaan aikuisilta, joten edelleen on syytä noudattaa kaikkia annettuja ohjeita. Kouluissa ja oppilaitoksissa todetut tartunnat osoittavat kuinka tärkeää rokotussuoja on. Olemme nyt tilanteessa, jossa vanhempi väestö on rokotteen ansiosta hyvin suojattu. Mutta työikäisten ja nuorten tartuntojen aiheuttama haitta yhteiskunnalle on merkittävä, kun satoja ihmisiä täytyy määrätä karanteeniin. Täysin ei voida sulkea pois vakavan sairastumisen riskiä nuoremmillakaan.” 

Koronarokotukset käynnissä myös nuorille – oikean tiedon välittäminen keskeistä

12 vuotta täyttäneiden kainuulaisten rokotukset ovat käynnistyneet ja jatkuvat lähiviikkojen aikana. Lisätietoja on jaettu suoraan oppilaille ja heidän huoltajilleen. Lisäksi ohjeet on saatavissa myös Kainuun soten verkkosivuilta.

Koronarokotusten kattavuuden parantaminen erityisesti nuorten ikäluokkien osalta on keskeistä, jotta pandemiarajoituksia voidaan purkaa.

Kainuun sote muistuttaa, että erityisesti internetissä leviävien huhujen ja perättömien tietojen määrä on valtava. Etenkin aikuisilta toivotaan nyt malttia ja vastuullisuutta, jotta koronatilanne saadaan mahdollisimman pian hallintaan. Esimerkiksi koronarokotteisiin liittyvien väitteiden ja uskomusten sijaan löytyy tutkittua tietoa, jota terveysviranomaiset noudattavat lääketieteellisen hoidon perustana.

Lisätiedot:

  • Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 797 4668
  • Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä 044 7255 220
  • Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen 044 750 211