Tiedote 09.03.2022

Tehostettu valmius jatkuu Kainuun sotessa

Kainuun sote jatkaa edelleen tehostetussa valmiudessa. Henkilöstötilanne ei mahdollista palveluiden normaaliksi palauttamista, vaan tilanne jatkuu edelleen vaikeana. Työntekijöiden poissaolot ovat nopeasti lisääntyneet alkuviikon aikana. Koronan vuoksi poissa on 60 työntekijää ja muita sairauspoissaoloja on 110. 

”Työtaistelutoimet vaikeuttivat tilannetta juuri loma-aikaan ja samalla korona vaikuttaa yhä kiihtyvän. Lisäksi myös muita infektioita on liikkeellä, joten vaikuttaa hankalalta. Joudumme jälleen varautumaan kiireettömän toiminnan supistamiseen, jotta kriittiset palvelut voidaan turvata”, kommentoi Kainuun soten terveysjohtaja Susanna Halonen.

Kainuun sote korostaa koronavarotoimien merkitystä kokonaistilanteen kannalta. Vaikka rokotussuoja ja lieväoireinen infektio ei perusterveille olisikaan vakava, esimerkiksi laitoshoidossa oleville riskiryhmäläisille se voi sitä olla. Tartuntamäärien kasvaessa osa sairastuneista tarvitsee myös sairaalahoitoa.  Myös henkilökunnan poissaolot lisääntyvät, jotka edelleen vaikeuttavat hoidon ja hoivan järjestämistä

”Riskinä on, että olemme yhä kiihtyvässä tautitilanteessa, kun hiihtolomat päättyvät ja perheet palailevat kouluun ja työpaikoille. Korostamme edelleen terveysturvallisuusohjeiden noudattamista kuten kasvomaskien käyttöä ja turvavälien säilyttämistä.

Suositukset ja AVIn määräys terveysturvallisuustoimista ovat voimassa

Kainuun alueella voimassa ovat

  • yleinen maskisuositus kaikille julkisissa tiloissa, liikennevälineissä sekä oppilaitoksissa (1-luokalta alkaen)
  • suositus etätyöhön mahdollisuuksien mukaan sekä tehostetuihin varotoimiin työpaikoilla (maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)
  • riskiryhmään kuuluvien suojaaminen vähentämällä vierailuja hoidossa ja hoivassa
  • suositus, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin vain pienimuotoisesti oman lähipiirin kesken ja terveysturvallisuusohjeet huomioiden
  • suositus pysyttäytyä oman lähipiirin kontakteissa ja vähentää lähikontakteja vapaa-ajan toiminnoissa
  • suositellaan matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita 
  • suositellaan erityistä harkintaa lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.
  • suositellaan, että tilaisuuksiin tai harrastusryhmiin osallistutaan sekä töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.

Lisäksi aluehallintoviraston määräys velvoittaa laajasti yksityisiä ja julkisia toimia tehostettuihin terveysturvallisuustoimiin tartuntatautilain 58d § mukaisesti.

 

Li­sä­tie­to­ja me­dial­le: Terveysjohtaja Susanna Halonen 044 7970 011