Tiedote 18.03.2021

Terrafamessa testeihin 80 työntekijää - rokotukset etenevät 

Terrafamessa testeihin ohjattu 80 työntekijää 

Terrafamen akkukemikaalitehtaan työmaalla koronatesteihin on ohjattu noin 80 henkilöä, pääasiassa Kainuun ulkopuolelta. Eilisen tartunnan johdosta karanteeniin on määrätty viisi altistunutta. 

Kainuun prikaati on keskiviikkona ilmoittanut kolmesta uudesta varusmiehen positiivisesta testituloksesta. Yhteensä saman yksikön tartuntaryppäässä on 13 sairastunutta varusmiestä.

Vuokatin alueella viikolla 10 lomailleessa seurueessa on ulkopaikkakuntalaisella todettu koronatartunta, jonka johdosta yksi altistunut kainuulainen on asetettu karanteeniin. Koronavilkku on ollut käytössä.

Kainuun sote ohjeistaa, että koronatestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä, oireisena tai Koronavilkun hälyttäessä. Kainuun keskussairaalan drive in -testauksen ajanvaraus palvelee ma-su klo 8 – 19 numerossa 040 165 0020.

Yli kahden metrin turvavälien pitäminen tai kasvomaskien käyttö lähikontakteissa sekä hyvä käsihygienia ovat keskeisiä tartuntariskin vähentämiseksi. Työpaikoilla tulee huolehtia etäisyyksien säilyttämisestä ja muista varotoimista.

Vapaa-ajan toiminnassa ja harrastuksissa suositellaan edelleen lähikontaktien vähentämistä minimiin.

Koronarokotukset etenevät – Kainuussa nyt vuorossa 75-vuotiaat

Rokotussuoja koronaa vastaan on erityisen tarpeellinen riskiryhmille. Koko aikuisväestön kattavalla rokotuksella nopeutetaan pandemian tukahduttamista ja normaalioloihin palaamista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan on todennäköistä, että Suomessa kaikki yli 70-vuotiaat saadaan rokotettua ainakin kertaalleen huhtikuun puolessa välissä ja kaikki täysi-ikäiset kesäkuun loppuun mennessä. Rokotetoimitusten oletetaan lisääntyvän erityisesti Pfizerin osalta.

Kainuun sotelle tulee edelleen paljon koronarokotuksiin liittyviä kysymyksiä. ”Tällä hetkellä eniten kysytään AstraZenecasta, ja voiko rokotteen valita itse. Suomessa ei ole tehty muutoksia rokotusohjelmaan AstraZenecan uutisointiin liittyen, eikä tässä ole syytä erityiseen huoleen. Rokotettava ei voi valita valmistetta, siihen ei ole käytännön mahdollisuuksia. Kainuussa valtaosa koronarokotteista on Pfizer-Biontechin mRNA-valmistetta, jolla tällä hetkellä jatketaan yli 70-vuotiaiden rokotuksia”, rauhoittelee Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Kainuussa rokotusvuorossa oleville aikoja on hyvin saatavilla, mutta takaisinsoitossa on satoja puheluita. Suositeltavaa onkin käyttää nettiajanvarausta omasote.kainuu.fi (1946 syntyneet ja sitä vanhemmat). Ajan voi varata myös numerosta 044 709 3788 – vastausaika voi venyä yli 3 vrk:n.

Lisäksi rokotusvuorossa ovat sairausperusteiseen riskiryhmään kuuluvat 16 - 69 -vuotiaat, joilla on elin- tai kantasolusiirre, aktiivisyöpähoito, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus tai vaikea krooninen keuhkosairaus tai Downin syndrooma. Ajanvarauksen numero sairausriskiryhmille on 08 718 9303. Nettiajanvaraus ei ole käytössä.

Lisää tietoa koronarokotuksista sekä vastauksia kainuulaisten yleisimpiin kysymyksiin löytyy teemasivustolta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset tiedustelut pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi.

Lisätietoja:

  • Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)