Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioinut Kainuun sote-palvelut – kustannukset korkeat, mutta muutosohjelmat etenevät
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut Kainuun sote-palveluita koskevan arviointiraportin. THL:n lakisääteisiin tehtäviin kuuluu vuosittain laadittava sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskeva asiantuntija-arvio valtakunnallisesti, yhteistyöalueittain ja hyvinvointialueittain.
Arvioinnissa todetaan, että palvelutarve Kainuussa on korkea suuren sairastavuuden ja ikääntymisen myötä Palvelutarpeeseen suhteutetut kustannukset alueella ovat vain hieman yli maan keskitason. THL:n mukaan alueen tulee nopeuttaa talouden tasapainottamisen etenemistä ja etsiä uusia nopeampia säästökeinoja.
Raportin mukaan korkeisiin asukaskohtaisiin kustannuksiin ovat vaikuttaneet heikentynyt henkilöstön saatavuus sekä henkilöstömitoitusta koskevat muutokset, joiden vuoksi alueella on jouduttu käyttämään vuokratyövoimaa.
Kainuussa perusterveydenhuollon vuodeosastojen toimintaa muutetaan arviointi- ja kuntoutustoimintaan soveltuvaksi ja samalla vahvistetaan myös kotikuntoutusta ja kotisairaalatoimintaa. Ikäihmisten palvelurakenne on kevenemässä ja monipuolistumassa, mutta palveluiden kokonaispeittävyys (palveluiden piirissä olevat alueen asukkaita kohden) on edelleen maan korkein. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioinnin mukaan muutosohjelma ikääntyneiden palvelujen osalta on realistinen ja toteutettavissa
Alle 18-vuotiaaseen väestöön suhteutetut kustannukset olivat vuonna 2023 lähes viidenneksen keskimääräistä korkeammat. Lasten, nuorten ja perheiden perustason palvelujen tarvetta heikompi saatavuus näyttäytyy erityistason palvelujen keskimääräistä suurempana käyttönä. Muutosohjelmaan liittyen alueella on meneillään useita toimenpiteitä, joilla tilanteeseen pyritään vaikuttamaan.
Perusterveydenhuollon avohoidon yhdenvertaisessa saatavuudessa on haasteita. Alueella käytettiin kuitenkin runsaasti etäasiointimahdollisuutta, ja käyntien osuus avohoidon käynneistä oli vuonna 2023 maan suurimpia. Monisairaiden hoidon jatkuvuus toteutui muuta maata paremmin. THL:n mukaan tätä tulee vielä parantamaan hoidon jatkuvuusmalli, jota ollaan ottamassa alueella käyttöön.
Arvioinnin perusteella perusterveydenhuollon avo- ja vuodeosastohoidon kustannukset olivat viime vuonna keskimääräistä lähes neljänneksen korkeammat. Erityisesti vuodeosastohoidon kustannukset kasvoivat vuonna 2023. Muutosohjelmaan liittyen perus- ja erityistason akuutti vuodeosastohoito keskitetään Kainuun keskussairaalaan, ja perusterveydenhuollon vuodeosastotoimintaa muutetaan enemmän vastaamaan ikääntyneiden toimintakyvyn arviointi- ja kuntoutustarvetta. Tavoitteena vahvistaa ikääntyneiden palvelujen yhteensovittamista terveydenhuollon palvelujen kanssa.
Erikoissairaanhoidon asukaskohtaiset kustannukset ovat olleet viime vuosina huomattavasti keskimääräistä korkeammat. Tähän pyritään vaikuttamaan erityisesti keskussairaalan johtamista uudistamalla.
Muutosten ja säästöjen läpivienti ottaa aikaa
”Arvioinnissa on todettu monessa kohtaa, että muutostoimet etenevät suunnitellusti. On kuitenkin todettava, että tuloksiin tarvitaan myös aikaa”, kommentoi Kainuun hyvinvointialueen järjestämisjohtaja Eija Tolonen. ”Vaikka valtio lisää rahoitusta, kustannusten nousukehitys on niin voimakasta, että juoksemme monessa kohtaa paikallamme”.
Kainuun hyvinvointialue on lisännyt toimia henkilöstön veto- ja pitovoiman parantamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi kansainvälisen rekrytoinnin käynnistäminen, opiskelijaohjauksen vahvistaminen sekä työelämän joustavuuden ja koulutusmahdollisuuksien tukeminen.