THL arvioinut Kainuun sotepalvelut
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioinut Kainuun sote-palvelut
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lakisääteisiin tehtäviin kuuluu vuosittain laadittava sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskeva asiantuntija-arvio valtakunnallisesti, yhteistyöalueittain ja hyvinvointialueittain.
THL:n kesän 2023 aikana laatimissa arvioissa tarkastellaan hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun ensimmäistä vuotta. THL:n arviot perustuvat sekä määrälliseen että laadulliseen aineistoon.
”Arvioinnissa ei ole erityisesti yllättävää Kainuun hyvinvointialueen näkökulmasta. Väestön ikääntyminen, korkea kustannustaso ja budjetin alijäämä sekä henkilöstön saatavuuden haasteet on nostettu tavoitteitamme ohjaaviksi tekijöiksi. Palvelutarve ja sairastavuus alueella on edelleen maan huippua. Arvioinnissa ei kuitenkaan juuri oteta kantaa siihen, että Kainuussa on jo aiemmin toteutettu iso osa maakunnallisista muutoksista, päinvastoin kuin monilla muilla alueilla. Nämäkin vaikuttavat alijäämän kuromisen mahdollisuuksiin”, luonnehtii Kainuun hyvinvointialueen järjestämisjohtaja Eija Tolonen.
Käynnistymisvaiheesta nopeasti muutosten toimeenpanoon
THL:n arvion mukaan hyvinvointialueella on toiminnan käynnistymisvaiheesta edetty kohtalaisen nopeasti jo konkreettisiin tekoihin. Alueella on kuitenkin tunnistettu muutoksen tarvitsema aika ja sitoutuminen.
Järjestämissuunnitelman yksi päätavoite liittyy henkilöstön veto- ja pitovoiman lisäämiseen. Tähän liittyen johtamista modernisoidaan vastaamaan paremmin työelämän tarpeisiin.
Arvioinnissa todetaan, että terveyspalvelujen suurimmat haasteet ovat kohdistuneet etenkin Kajaanin perusterveydenhuoltoon, mutta muiden kuntien osalta esimerkiksi uusi avovastaanoton toimintamalli on parantanut hoidon saatavuutta.
Tulevaisuudessa Kainuun lähipalvelukonsepti sisältää sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palvelut, joita tarjotaan väestön tarpeen mukaisesti kotiin, etänä tai perinteisillä vastaanotoilla. Raportin mukaan jo viime vuonna (2022) etäasioinnin osuus perusterveydenhuollon avohoidon käynneistä oli merkittävästi keskimääräistä suurempi.
Lasten ja nuorten mielen ja hyvinvoinnin haasteet ovat Kainuussa lisääntyneet. Esimerkiksi nuorisopsykiatrian tarve on suurta ja alueella tehtiin edellisenä vuonna maan kolmanneksi eniten lastensuojeluilmoituksia. Vaikka lasten, nuorten ja perheiden palvelun ja hoidon tarve on lisääntynyt, ovat nettokäyttökustannukset kuitenkin laskeneet. Alle 18-vuotiaaseen väestöön suhteutetut sosiaalihuollon avopalvelujen ja lastensuojelun nettokäyttökustannukset jäivät myös selvästi alle maan keskitason
Lisätietoja medialle:
- Arviointipäällikkö Tuulikki Louet-Lehtoniemi, THL (029 524 7195)
- Järjestämisjohtaja Eija Tolonen, Kainuun hyvinvointialue (044 7101 669)
Arviointiraportti julkaistaan THL:n verkkosivuilla