Tiedote 28.04.2023

Tutustu Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmaan

Aluevaltuusto hyväksyi Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman 24. huhtikuuta. Järjestämissuunnitelmassa esitetään hyvinvointialueen lähivuosien palvelustrategia, jonka tavoitteena on turvata kainuulaisten sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut.

Väestön vanhetessa ja palvelutarpeen pysyessä korkeana ja rahoitusmallin muuttuessa hyvinvointialueen toimintoja on uudistettava merkittävästi. Alkuvaiheessa kustannustasoa alentavia toimia on tunnistettu noin kymmenen miljoonan euron edestä, mutta sopeuttamistarve on merkittävästi tätä suurempi.

Valtuustotason linjausten painopisteinä ovat erityisesti lähipalveluiden uudistaminen sekä kotiin annettavien ja digipalveluiden ja varhaisen tuen kehittäminen. Tarkemmista toimenpiteistä päättää aluehallitus toimialueiden esitysten perusteella.

Toimialueilla muutokset liittyvät perusterveydenhuollon osalta erityisesti vastaanottopalveluihin ja terveyskeskusosastoihin. Ikäihmisten palveluissa palvelurakennetta kevennetään ja kehitetään erityisesti yhteisöllistä asumista. Sosiaali- ja perhepalveluiden osalta vahvistetaan varhaisen tuen palveluita ja uudistetaan sosiaalityötä ja -ohjausta. Hallinnossa ja tukipalveluissa vähennetään toimitiloja sekä tehostetaan luottamushenkilöhallintoa.

Lähipalveluiden sisältö ja toteutustavat muuttuvat nykyisen ja ennustetun väestörakenteen ja palvelutarpeen mukaan. Digitaalisia palveluita vahvistetaan, ja sote-keskukset kokoavat yhteen aiemmat terveysasemien ja sosiaalitoimen lähi- ja etäpalvelut. Ne voivat sisältää perinteisiä vastaanottopalveluita, digitaalisia palveluita tai liikkuvia palveluita.

Hyvinvointialueen investointeja on voimakkaasti rajoitettu valtion rahoituksen myötä. Kainuussa tavoitteena on luoda edellytyksiä pidemmän aikavälin hallittuun toimintaan, jolloin myös toimitilakysymyksiä on tarkasteltava. Sote-keskuksiin kehitetään uudenlaisia tilamalleja, mm. moduulirakentamisella. Asumisen investointeja ohjataan puolestaan kuntien ja yksityisen sektorin suuntaan.

Järjestämissuunnitelman aineistoihin voi tutustua tarkemmin alla olevasta esittelystä:

Järjestämissuunnitelma