Tiedote 13.03.2021

Uusi koronatartunta eiliseen ketjuun liittyen – Kainuussa karanteenissa parikymmentä henkilöä

Uusi koronatartunta eiliseen ketjuun liittyen – Kainuussa karanteenissa parikymmentä henkilöä

Eilen Kajaanissa todettuun koronavirustartuntaan liittyen on 19 kainuulaista henkilöä määrätty karanteeniin. Tartunta on peräisin pääkaupunkiseudulta.

Myös toinen, samassa pääkaupunkiseudun työpaikassa työskennellyt henkilö on sairastunut koronaan. Henkilö on Sotkamosta, eikä häneen tiedetä liittyvän jatkoaltistumisia.

Kainuun prikaati on näiden lisäksi eilen tiedottanut yhden varusmiehen koronatartunnasta, johon liittyvät altistuneet henkilöt pidetään muista erillään.

Koronatestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä vähäisissäkin oireissa. Kainuun keskussairaalan drive in -testauksen ajanvaraus palvelee ma-su klo 8 – 19 numerossa 040 165 0020. Koronatestaus on avoinna myös terveyskeskusten toimipisteissä näiden aukioloaikoina. Tarkemmat ohjeet testiin hakeutumisesta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa tartuntojen estämiseksi

Tällä hetkellä riski koronaviruksen leviämiselle alueelta toiselle on suuri. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ilmaantuvuus Kainuuseen verrattuna on 30 kertaa suurempi.

”Tilanteeseen ei voi suhtautua kevyesti, sillä työpaikoilta tai muiden tapaamisten yhteydessä leviävät tartunnat näkyvät myös meillä. Jokaisen tulee tehdä osansa epidemian torjunnassa noudattamalla annettuja ohjeita ja määräyksiä. Erityisen huolestuttavia ovat uutiset siitä, että ihmiset jopa lomailevat karanteenin aikana. Tartuntatautilääkärin määräämä eristys tai karanteeni ei ole vapaaehtoinen”, muistuttaa Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola

Vähintään kahden metrin turvavälien säilyttäminen, kasvomaskien käyttäminen, hyvä käsihygienia sekä lähikontaktien vähentäminen työpaikoilla ja vapaa-ajan toiminnassa ovat keskeisiä tartuntojen minimoimiseksi. Myös Koronavilkun käyttämistä suositellaan vahvasti altistumistilanteiden tietoon saattamiseksi ja testaamiseksi.

Matkustamista korkeamman ilmaantuvuuden alueelle tai alueelta kotimaassa ei suositella. Ulkomaan matkailua ei suositella tällä hetkellä lainkaan.

Lisätietoja: Tuomo Erola, vs. pandemiapäällikkö (044 797 4872)