Tiedote 19.05.2021

Yksi uusi tartunta - Kainuu perustasolla - uusia Thl:n ohjeita

Hyrynsalmella yksi uusi tartunta

Hyrynsalmen koronaryppäässä on eilen todettu yksi tartunta ja viisi karanteenimääräystä. Sairastunut oli jo aiemmin karanteenissa. Todettuja tartuntoja on yhteensä 13 ja karanteenissa tällä hetkellä 66. Kouluikäiset altistuneet ovat testattu ja karanteenissa, eikä koululaisten joukossa ole sairastuneita.

 

Perustason ohjeet voimassa

Kainuun ilmaantuvuus on tällä hetkellä 18 (per 100 000 asukasta / 14vrk). Testejä on viikolla 19 otettu 1100 kpl, joista 0,5 % positiivisia. Kaikki tartunnat ovat jäljitettävissä, eikä sairaalahoidossa ole koronapotilaita. Koronakoordinaatioryhmä on todennut Kainuun olevan edelleen perustasolla.

Kainuussa voidaan järjestää enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että niissä voidaan varmistaa tartuntatautilain turvallisuusvelvoitteet. Koordinaatioryhmä suosittaa aluehallintovirastolle, että jatkossa yleisötilaisuuksissa yli 50 henkilön rajoitus voitaisiin ylittää, mikäli tosiasiallisesti terveysturvallisuus voidaan varmistaa. PSAVI päättänee asiasta kuluvalla viikolla.

 

Voimassa ovat edelleen seuraavat suositukset ja ohjeet:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  • Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, muille suositellaan enintään 50 henkilön ryhmiä
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.
  • Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

”Hyrynsalmen tapaus näyttää olevan rajattu yksittäinen, vaikkakin paikallisesti iso tartuntarypäs. Muilta osin maakunnan tilanne on ennallaan, eikä ole syytä muuttaa ohjeistuksia. Mutta kuten aiemminkin todettu, tilanne jatkunee tällaisena, että ajoittain tartuntoja nousee enemmän”, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

 

Ohjeita kevään juhliin

Koulujen päättäjäisiin, valmistujaisjuhliin tai rippijuhliin annetaan jo tuttuja ohjeita. Juhlatilaisuudet kokoavat perinteisesti sukua ja ystäviä yhteen eri puolilta, joka voi lisätä tartuntataudin leviämistä. Tämän vuoksi Kainuussa kehotetaan juhlajärjestelyissä erityiseen huolellisuuteen.

Yksityistilaisuudet on syytä järjestää pienimuotoisina ja varmistaa turvavälit ja hygieniakäytännöt. Juhlavieraiden tuloa on hyvä porrastaa, ja sään salliessa vastaanotot kannattaa toteuttaa ulkotiloissa. Erityisen korkeaa kynnystä tulee pitää useisiin tilaisuuksiin osallistumiselle tai alueiden välillä matkustamiselle. 

 

Thl:n ohjeistuksiin muutoksia

Thl suosittelee, että molemmat koronarokoteannokset otetaan omassa kotikunnassa. Jos rokotukseen ei pääse ajallaan kotikunnassa, rokotusaikaa voidaan siirtää ja annosväliä tarvittaessa pidentää yli 12 viikkoon. Kaikilla paikkakunnilla ei ole mahdollista rokottaa esimerkiksi kesäasukkaita.

Vastedes 65 vuotta täyttäneet voivat saada toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta, vaikka sarja olisi aloitettu AstraZenecan adenovirusvektorirokotteella. Suositus on, että rokottamista jatketaan samalla valmisteella, mutta henkilön kieltäytyessä AstraZenecasta, voidaan toinen rokote antaa myös mRNA-valmisteella. Suomessa alle 65-vuotiaille annetaan vain mRNA-rokotteita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut myös karanteenikäytäntöjä koskevia ohjeita. Ellei tartuntatautilääkäri toisin päätä, korona-altistuksessa ei enää määrätä karanteeniin, jos altistunut henkilö

- on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko.

- on saanut yhden rokoteannoksen 6 kuukauden sisällä siitä, kun henkilöllä on todettu koronatartunta ja rokotuksesta on kulunut vähintään viikko.

- on sairastanut koronataudin alle kuusi kuukautta (lääkärintodistus tarvitaan)

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 797 4668