Radiologian tutkimustekniikat
Terveysasemilla tehdään tavanomaisia röntgentutkimuksia ja ultraäänitutkimuksia. Kainuun keskussairaalassa tehdään röntgen-, magneetti-, mammografia- ja ultraäänitutkimuksia sekä verisuonten tutkimuksia ja pallolaajennuksia.
Perinteinen röntgenkuvaus (natiivikuvaus)
Suurin osa kuvantamistutkimuksista on röntgenkuvauksia. Röntgenkuvaus on kivuton ja nopea tutkimus. Tutkimus perustuu röntgensäteisiin. Röntgentutkimus ei yleensä vaadi esivalmisteluita eikä siinä käytetä varjoainetta. Käytössä olevilla nykyaikaisilla röntgenlaitteilla säteilyannokset ovat hyvin matalia. Röntgenkuvia otetaan esimerkiksi luista, vatsasta, keuhkoista ja poskionteloista. Tutkimus kestää kuvauskohteesta riippuen 5-15 minuuttia.
Ultraäänitutkimus
Ultraäänitutkimus tehdään ilman röntgensäteitä ja se on nopea ja kivuton tutkimus. Osa ultraäänitutkimuksista vaatii esivalmisteluita. Esimerkiksi vatsan alueen tutkimuksissa potilaan tulee olla ravinnotta ja virtsarakon olisi hyvä olla täynnä, jotta tutkimus voidaan suorittaa luotettavasti. Valmistautumisohjeet tulevat potilaalle kotiin. Ultraäänellä tutkitaan esimerkiksi vatsan aluetta, alaraajojen laskimoita, kaulan valtimoita ja imusolmukkeita. Tavallisten tutkimusten lisäksi voidaan tehdä myös ultraääniohjattuja toimenpiteitä, kuten koepalojen ottoa ja nesteonteloiden tyhjennyksiä.
Magneettitutkimus (MRI)
Magneettikuvauksessa potilas asetellaan ilmastoituun ja valaistuun tunneliin, joka on avoin molemmista päistä. Tutkimus perustuu voimakkaaseen magneettikenttään ja kuinka ihmisen kudosten vetyatomit siihen reagoivat. Kuvaus antaa tarkkoja anatomisia kuvia vartalon kaikista osista ja kudoksista. Magneettitutkimus on kivuton tutkimus, eikä siinä käytetä röntgensäteitä. Tutkimus kestää 15–45 minuuttia kuvauskohteesta riippuen. Joissakin tutkimuksissa voidaan käyttää suonensisäistä tai niveleen laitettavaa kontrastiainetta parantamaan kudosten erottumista, kontrastiaine ei sisällä jodia. Kaikkiin magneettitutkimuksiin tullessa tulee täyttää turvallisuuskysely. Osa tutkimuksista vaatii ravinnotta olemisen.
Magneettikuvauslaitteessa syntyy kovaa ääntä ja tämän vuoksi potilas saa tutkimuksen ajaksi kuulosuojaimet, joiden kautta on mahdollista kuunnella radiota. Hoitaja valvoo kuvausta kameroiden ja mikrofonin kautta. Potilas voi ottaa tarvittaessa saattajan mukaan tutkimushuoneeseen.
Tietokonetomografiatutkimus (TT)
Tietokonetomografia eli ”viipalekuvaus” tehdään kuvaamalla tutkittava alue useista eri suunnista röntgensäteiden avulla. Tutkimus antaa paljon monipuolista ja kolmiulotteista tietoa ihmisen vartalosta ja sopii kehon eri osien kuvantamiseen. Tutkimus on nopea ja kivuton ja sen yhteydessä käytetään usein myös jodipitoista varjoainetta. Kuvauksissa käytettävä varjoaine poistuu virtsan mukana, ja siksi runsas nesteiden juominen varjoainekuvauksen jälkeen on tarpeen. Nämä tutkimukset vaativat esivalmisteluina esimerkiksi munuaisten toimintaa selvittävät verikokeet ja ravinnotta olemisen. Valmistautumisohjeet tulevat potilaalle kotiin.
Angiografiatutkimus
Angiografiatutkimus tarkoittaa verisuonien kuvantamista. Tutkimuksen avulla saadaan selville verisuonien mahdolliset tukokset ja ahtaumat ja ne voidaan hoitaa joko pallolaajennuksella tai asentamalla verkkoputki ahtautuneen suonen sisään. Tutkimus suoritetaan paikallispuudutuksessa joko ranteen tai nivusen kautta. Lääkäri ruiskuttaa verisuoniin jodipitoista varjoainetta ja verisuonia kuvataan samaan aikaan käyttäen röntgensäteilyä. Tutkimuksiin ja toimenpiteisiin tullaan vuodeosastolta, jossa on myös tutkimuksen jälkeinen vuodelepo. Tutkimus kestää puolesta tunnista tuntiin.
Mammografiatutkimus
Mammografia tarkoittaa rintojen röntgenkuvantamista. Rinnoista otetaan yleensä kaksi röntgenkuvaa kahdesta eri suunnasta. Kuvauksen aikana rinta on puristuksessa kahden muovilevyn välissä muutaman sekunnin ajan. Mammografialaitteen avulla voidaan tehdä myös rintojen alueen näytteenottoja.
Luuntiheysmittaus
Luuntiheysmittauksessa eli luun mineraalipitoisuuden mittauksessa arvioidaan luuston tiheyttä (vahvuutta) eli sen avulla voidaan selvittää luun haurastumista ja luukatoa. Mittaus tehdään yleensä lannerangasta, reisiluun yläosista tai kyynärvarresta. Luuntiheysmittaus tapahtuu potilaan maatessa selällään tai kyljellään tutkimuspöydällä. Mittauksen aikana tutkimuslaite liikkuu potilaan yläpuolella koskettamatta potilasta, joten se on kivuton. Mittaus kestää noin 20 minuuttia. Luuntiheysmittauksesta potilaalle aiheutuva säteilyannos on alhainen, joten se on turvallinen.
natiivitutkimus röntgen ultraääni magneettitutkimus tietokonetomografia angiografia mammografia