Kainuun aluevaltuuston kokous 5.4.2023
Kainuun aluevaltuusto on yksimielisesti hyväksynyt hyvinvointialueen palveluita koskevan järjestämissuunnitelman periaatteet ja linjaukset. Järjestämissuunnitelmassa esitetään hyvinvointialueen lähivuosien palvelustrategia, jonka tavoitteena on turvata kainuulaisten sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut.
”Palvelutarve sekä käytettävissä olevat eurot ja henkilöstö on saatava tasapainoon. Keskiössä on kainuulainen palveluita käyttävä asiakas, jolle on taattava palvelut tehokkaasti ja laadukkaasti, riippumatta siitä ovatko ne omaa vai ostopalvelua. Suunnitelmaa ohjaavat periaatteet korostavat erityisesti kokonaisuuden johtamista, tuottavuuden kehittämistä sekä kumppanuuksia ja yhteistyötä”, toteaa Kainuun hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg.
”Talouden osalta on pystyttävä merkittäviin säästöihin. Se ei ole kuitenkaan ainoa huomioitava asia. Perus- ja erikoistason palvelut pitää pystyä säilyttämään hyvinvointialueella tarvetta edellyttävällä tasolla. Tähän tarvitaan suurta muutosta, joka koskee kaikkia toimintoja. Se ei tapahdu hetkessä, mutta odottelemaan ei voida jäädä. Aluevaltuuston vahvistamat linjapäätökset ovat tälle työlle ratkaiseva etappi”, jatkaa Lindberg.
Järjestämissuunnitelman linjaukset kohdentavat eri toimenpiteitä kehitettäviksi kokonaisuuksiksi. Myöhemmin aluehallituksessa käsiteltävät toimialueiden tarkentavat suunnitelmat täsmentävät näitä lähivuosien konkreettisiksi tehtäviksi:
Asiakkuuksien hallinnan ja ohjauksen tehostaminen
- Varmistetaan, että tarvetta vastaavat palvelut ovat saatavilla. Palveluita koskevan oikean tiedon saamista, niihin ohjaamista sekä tarpeen arviointia kehitetään.
Digipalveluiden ja teknologian hyödyntäminen
- On onnistuttava erityisesti virtuaalisen sote-keskuksen ja kotiin annettavien palveluiden digiharppauksessa sekä asiakkaiden että ammattilaisten osalta. Niukat taloudelliset ja henkilöresurssit ohjaavat tehostamaan palvelutapoja.
Kotiin annettavien palveluiden vahvistaminen
- Kotona asumisen tukea tarjotaan monikanavaisesti etä- tai lähipalveluna ja yhä laajemmin digitaalisten ja liikkuvien palvelujen yhdistelminä. Näitä ovat esimerkiksi akuutin hoidon kotisairaalapalvelut, kuntoutuksen tai sosiaalihuollon tehtävät joko kotona tai asumisyksikössä
Lähipalveluiden uudistaminen
- Lähipalvelukonseptin keskeinen osa on sote-keskus, joka sisältää perinteisten vastaanottojen rinnalla digitaalisia tai liikkuvia palveluita. Näitä ovat esimerkiksi hoidon ja palvelutarpeen arviointi, perusterveydenhuollon hoitaja- ja lääkäripalvelut, toimintakykyä tukeva kuntoutustoiminta ja lapsiperheiden ja aikuissosiaalityön palvelut.
- Aiemmat tk-vuodeosastot muuttuvat arviointi- ja kuntoutusyksiköiksi, jotka keskittyvät lyhytaikaiseen hoitoon, kotisairaalatoimintaan, saattohoitoon, kuntoutukseen sekä toimintakyvyn arviointiin.
Päivystyksellisen toiminnan turvaaminen
- Eri palveluiden päivystyksellinen toiminta turvataan KAKS: n ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen ympärille. Akuutti sairaalahoito ei sisälly sote-keskusten lähipalvelukonseptiin, vaan keskittyy keskussairaalaan.
Kustannustehokkaimpiin järjestämistapoihin siirtyminen
- Oman tuotannon rinnalla voidaan käyttää osaulkoistuksia, jos tarjolla on kustannustehokkaampia vaihtoehtoja. Vastaavasti omaa toimintaa voidaan laajentaa, mikäli markkinoilla ei ole ratkaisuja. Tarkastelu on ulotuttava sekä asiakas- että tukipalveluihin ja näissä on arvioitava erityisesti pohjoisen yhteistoiminta-alueen tarjoamia mahdollisuuksia.
Esityslista-aineisto on verkko-osoitteessa kainuunhyvinvointialue.cloudnc.fi
Lisätietoja medialle: Aluevaltuuston pj Anne Lukkari (040 757 3263), hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg (040 595 0631)