Kainuun hyvinvointialue panostaa kainuulaisten tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien varhaiseen tunnistamiseen
Kainuun hyvinvointialue on kouluttanut kaikki perusterveydenhuollon vastaanottotyötä tekevät fysioterapeutit kymmenen kuukautta kestävällä fysioterapeutin suoravastaanottokoulutuksella, joka syventää fysioterapeutin asiantuntijuutta sekä valmiuksia tuki- ja liikuntaelinoireisen asiakkaan tutkimiseen, vaivojen erotteluun sekä terapeuttisten harjoitteiden ohjaukseen. ”Näillä toimenpiteillä vahvistetaan alueellista perusterveydenhuoltoa sekä samalla nopeutetaan ja madalletaan kuntoutukseen pääsyä.” toteaa kuntoutuspalveluiden palvelualuepäällikkö Esa-Petri Nurmela Kainuun hyvinvointialueelta.
Fysioterapeuttien osaamisen lisäämisellä sujuvoitetaan asiakkaan ohjautumista oikealle ammattilaiselle oikea-aikaisesti. Ennalta sovittujen kriteerien perusteella asiakas voidaan ohjata lisäkoulutuksen saaneelle fysioterapeutille lääkärin sijasta. Näin kuntoutustoimet voidaan aloittaa viivettä ja asiakkaan toipuminen alkaa. ”Fysioterapeutin varhaisen vaiheen ohjauksella ja neuvonnalla pyritään estämään vaivan ja mahdollisen sairausloman pitkittyminen” kertoo fysiatria- ja fysioterapiapalveluiden palveluyksikköpäällikkö Mervi Kemppainen. Kun lääkärin vastaanottoa ei tarvita ennen fysioterapeuttia, hoidon aloitus voi nopeutua viikoilla.
Aiemmin suoravastaanottotoimintaan pätevöityneitä fysioterapeutteja on ollut rajoitetusti, joka vaikutti palvelun saatavuuteen heikentävästi. Elokuussa 2023 lisäkoulutuksesta valmistunut kymmenen fysioterapeutin joukko vastaa tähän puutteeseen. Koulutuksen kustannuksista on vastannut STM:n rahoittama Tulevaisuuden sote-keskus Kainuuseen Helposti lähelläsi-hanke.
Yhteistyö perusterveydenhuollon vastaanottojen kanssa on ensisijaisen tärkeää, jotta asiakas ohjautuu heti ensikontaktissa sujuvasti oikeaan paikkaan. Fysioterapeutin palveluihin ohjautumista hoidontarpeen arvioinnissa sekä ammattilaisten välistä työnjakoa on kehitetty erityisesti keväästä 2022 alkaen.
”Pyrimme ohjaamaan suoraan fysioterapeutin vastaanotolle potilaat, joiden oire ei vaadi lääkärin tutkimusta ja hoito on ensi sijassa fysioterapeuttinen. Esimerkiksi vaikeaoireiset, akuutit tapaturmat, yleisoireiset, leikkauksessa äskettäin olleet ja alle 12- vuotiaat lapsipotilaat arvioidaan edelleenkin ensin lääkärin vastaanotolla. Useimmissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa liike on ensisijainen hoito ja sen mukaisesti on loogista käyttää sen alan ammattilaisia eli fysioterapeutteja myös ensivaiheen vastaanottajina. Tarvittaessa potilaan oireen arvioimiseksi voidaan pyytää lääkärin konsultaatio tai vastaanotto” kuvaa toimintaa perusterveydenhuollon ylilääkäri Atte Veteläinen.
Fysioterapiassa halutaan panostaa varhaiseen kuntoutukseen sekä asiakkaan omakuntoutuksen tukemiseen, joka on tärkeää tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa ja ennalta ehkäisyssä.
”Jokainen pystyy vaikuttamaan omaan tuki- ja liikuntaelimistön terveyteen vähentämällä ja tauottamalla paikallaan oloa esimerkiksi istumista sekä liikkumalla itselleen sopivalla tavalla. Tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeää on ylläpitää hyvää lihaskuntoa ja liikkua itselleen hyvää oloa tuottavalla tavalla ” muistuttaa Mervi Kemppainen.