Tiedote 20.12.2023

Kainuun keskussairaalan päivystyspalvelut jouluna – soita ensin 116 117

Päivystyksellistä hoitoa edellyttävät potilaat hoidetaan aina, juhlapyhistä tai kellonajasta riippumatta. Tällaisia ovat esimerkiksi tapaturmat tai äkilliset sairastumiset, joiden hoitoa ei voida turvallisesti siirtää seuraavaan arkipäivään. 

Kaikki vaivat eivät kuitenkaan ole välitöntä hoitoa tai päivystyskäyntiä edellyttäviä. Osa voidaan hoitaa kotona itsehoitona tai arkipäivisin lääkärin tai hoitajan vastaanotolla. Koska potilaan tai läheisen voi olla itse vaikea arvioida tilannetta, on vahvasti suositeltavaa soittaa ensin päivystysavun numeroon 116 117. 

Päivystysavussa terveydenhuollon ammattilainen arvioi, vaatiiko asia käyntiä päivystyksessä. Soitto voi myös sujuvoittaa vastaanottoa tai tutkimuksia, kun asiasta on ennakkotieto. Mikäli tilanteeseesi riittää itsehoito, saat luotettavat itsehoito-ohjeet. 

Puhelut päivystysapuun ohjautuvat alueellisesti soittajan sijainnin mukaan, esimerkiksi Kainuun alueella KAKS:aan. Numerossa on käytössä takaisinsoittopalvelu, josta soitetaan takaisin mahdollisimman pian.

Hen­keä uh­kaa­vis­sa ti­lan­teis­sa (esim. ko­va rin­ta­ki­pu, hen­gi­tys­vai­keus, ta­jut­to­muus tai on­net­to­muus) on aina soi­tettava hä­tä­nu­me­roon 112. Vas­taa hätäkeskuksen ky­sy­myk­siin, toi­mi an­net­tu­jen oh­jei­den mu­kaan ja lo­pe­ta pu­he­lu vas­ta saa­tua­si lu­van.

Kiireetön hoito terveysasemilla

Muu kuin päivystyksellinen terveydenhuollon asiointi on järjestetty kuntien terveysasemilla sekä Kajaanissa KAKS: n yleis­lää­ke­tie­teen po­lik­li­ni­kalla. Nämä toimivat lähinnä ajan­va­rausvastaanottoina. 

Yhteydenoton voi tehdä puhelimitse tai verkkoasiointina suojatun Omasote-palvelun kautta. Digitaalisesti asioimalla voi lait­taa vies­tiä sil­loin, kun se par­hai­ten so­pii. Etä­pal­ve­luna asia voi hoitua myös ilman vas­taa­no­tol­la käyn­tiä.

Kainuun hyvinvointialueella käytetään laajasti takaisinsoittopalveluja. Niihin voi ohjautua myös suoria puheluita tilanteissa, joissa vastaanottaja ei pysty suoraan palvelemaan. Tällöin soittaja kuulee takaisinsoiton tiedotteen. 

Vastaanottojen yhteystiedot löytyvät hyvinvointialue.kainuu.fi tai neuvonnasta puhelimitse 08 61561. Poikkeavista juhlapyhien ja loma-aikojen palveluajoista ilmoitetaan verkkosivuillamme.

Jatkohoitopaikat Kainuussa 

Sairaalahoidon jälkeen potilas voi tarvita jatkohoitoa tai kuntoutusta esimerkiksi terveyskeskuksessa tai arviointi- ja kuntoutusyksikössä.  Pääsääntöisesti nämä pyritään järjestämään mahdollisimman lähelle kotipaikkaa. 

Jatkohoitopaikkoja käytetään hyvinvointialueella tilanteen mukaan joustavasti, joten ne voivat sijaita myös eri kunnan alueella. 

Turvallista joulua

Joulun aikaan moni saa odotettuja vieraita myös hoitokodeissa tai sairaalaosastoilla. Läheisten vierailut ovat toivottuja ja tärkeitä, joten myös terveysturvallisuudesta on hyvä huolehtia. 

Riskiryhmien suojaamiseksi on suositeltavaa, että hoitoyksiköissä tai osastoilla vierailtaisiin vain terveenä. Yksiköiden henkilökunta ohjeistaa vierailijoita tarkemmin ja opastaa tarvittaessa esimerkiksi suunenäsuojaimen käytössä. 

 

Lisätietoa: hyvinvointialue.kainuu.fi/poikkeavat-palveluajat-ja-toiminnan-sulut

 

Kainuun hyvinvointialueen viestintä toivottaa kaikille kainuulaisille rauhallista joulua!