Tiedote 12.06.2023

Kainuun sote-kuntayhtymän takautuvat palkkaharmonisointikustannukset useita miljoonia arvioituja suurempia         

Kainuun kunnille on aiheutumassa merkittävät lisäkustannukset vuosien takaisesta sote-kuntayhtymän palkkaharmonisoinnista.

Vuoden 2022 lopussa toimintansa päättänyt Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja palkansaajajärjestöt laativat sovintoratkaisun koskien ensihoitajien palkkaeroja. Ratkaisu koskee ensihoidon työntekijöitä takautuvasti 1.5.2017 alkaen. Tämän mukaisesti takautuvasti maksettavien tehtäväkohtaisten palkkojen korjauksiin tehtiin 5,9 miljoonan euron varaus Kainuun hyvinvointialueen talousarvioon.

Tarkennettujen laskelmien perusteella on ilmennyt, että todelliset palkkaharmonisointikustannukset sivukuluineen ja viivästyskorkoineen ovat yhteensä 10,2 miljoonaa euroa eli noin 4,3 miljoonaa suurempi kuin aiempi varaus.

”Kyseessä on Kainuun sotelta hyvinvointialueelle siirtynyt vanha palkkakiista, jonka syntyyn tai lopputulokseen emme ole olleet vaikuttamassa. On ilmennyt, että sekä maksettavat summat että henkilöiden määrä ovat molemmat olleet suurempia. Itse asia ei sinänsä ole keväällä muuksi muuttunut, asiaa koskeva arvio ei vain ole ollut oikea. Mutta lisäkustannusten lisäksi tarpeetonta lisätyötä ja mieliharmiahan tämä aiheuttaa”, luonnehtii Kainuun hyvinvointialueen johtaja Jukka Lindberg.

Tilanteen vuoksi Kainuun soten viime vuoden tilinpäätös joudutaan avaamaan. Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 12.6.2023 korjata tilinpäätöksessä olevat puutteelliset tiedot, saattaa asian Kainuun soten ja Kainuun hyvinvointialueen tarkastuslautakuntien tietoon ja olla saattamatta asiaa vaillinaisin tiedoin hyvinvointialueen aluevaltuuston päätettäväksi. 

Saamamme juridisen lausunnon mukaan maksuvastuu takautuvista palkkaharmonisaation kuluista kuuluu kunnille. ”Olemme saattaneet tilanteen tiedoksi Kainuun kuntajohtajille 8.6.2023.

Palkkaharmonisoinnissa on kyse lainsäädännön mukaisesta työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa liikkeenluovutuksessa siirtyneen henkilöstön samantasoisten tehtävien palkat on sovitettava yhteen. Tulkintaratkaisujen mukaan riittävää ei ole tasata palkkaeroja ns. mediaanipalkan, vaan korkeimman palkan mukaisesti. Hyvinvointialueille palkkaharmonisointi on merkittävä talouteen vaikuttava tekijä; valtakunnallisesti kyse on useista sadoista miljoonista euroista vuodessa.