Tiedote 08.11.2023

Kausirokotukset käynnistyvät Kainuussa 13. marraskuuta – riskiryhmille tarjolla maksuttomia rokotteita

Kausirokotukset kausi-influenssaa ja koronavirusta vastaan käynnistyvät Kainuun hyvinvointialueella maanantaina 13. marraskuuta. Uutena maksuttomana rokotteena osalle väestöstä tarjotaan myös pneumokokkirokote.

Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. 

Riskiryhmiin kuulumattomat voivat saada influenssa- tai pneumokokkirokotteen lääkärin kirjoittamalla reseptillä omakustanteisesti. Reseptipyynnön voi lähettää Omasoten (omasote.kainuu.fi) kautta terveysasemalle tai reseptin voi pyytää soittamalla omalle terveysasemalle. Hankittuaan rokotteen apteekista, voi rokottautua alla mainittuina ajankohtina hyvinvointialueen rokotuspisteissä.

Koronarokotusten tehosteannoksen saa myös maksutta, ja sitä suositellaan yli 65-vuotiaille sekä 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille henkilöille.

Näiden lisäksi maksuton pneumokokkirokote on tarjolla tiettyihin riskiryhmiin kuuluville. Rokote antaa suojaa mm. vakavaa keuhkokuumetta ja aivokalvontulehdusta vastaan. Rokotteen voi halutessaan hankkia myös omakustanteisesti.

Rokotuspaikka Kajaanissa on Seminaarinmäen kampuksella Intelli-rakennuksessa ja terveysyksikkö Vitalissa (vain ajanvarauksella), Kuhmossa Oppimiskeskuksella, Paltamossa neuvolassa ja muilla paikkakunnilla terveysasemilla.

Rokotusajat ja tarkempia ohjeita saa hyvinvointialueen verkkosivuilta (hyvinvointialue.kainuu.fi/kausirokotukset) sekä lehti-ilmoituksista.

Tilanne Kainuussa on rauhallinen – perusohjeet entisellään

Hengitystieinfektioita on yleisesti liikkeellä myös Kainuussa. ”Influenssakausi ei ole Kainuussa vielä käynnistynyt, joten nyt on hyvä aika vahvistaa rokotesuojaa. Tartuntojen tarkkaa määrää ei tiedetä, koska taudinkuva on pääsääntöisesti lievä ja tauti sairastetaan kotona. Sairaalahoidon tarvetta on ollut lähinnä ikääntyneillä tai perussairailla henkilöillä. Hengitystieinfektioiden aiheuttama osastokuormitus on kuitenkin hallinnassa”, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun hyvinvointialueelta.

Hengitystieinfektioiden tarttumista voi ennaltaehkäistä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Myös suu-nenäsuojainta voi harkintansa mukaan käyttää. 

”Taudin aiheuttajasta riippumatta on syytä huolehtia, ettei tarpeettomasti altista muita tartunnalle. Oireisena on suositeltavaa jäädä kotiin sairastamaan. Tarvittaessa työstä poissaolosta tulee olla yhteydessä esihenkilöön tai työterveyshuoltoon. Töihin, kouluun ja harrastuksiin voi mennä, kun oireet ovat selvästi väistyneet”, muistuttaa Käsmä-Ronkainen.

Mikäli oireisella henkilöllä on varattuna aika vastaanotolle tai muuhun hoitoon, suositellaan olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön uuden ajan sopimiseksi.  

Riskiryhmien suojaamiseksi suositellaan, että hoitokodeissa tai sairaalaosastoilla vierailtaisiin vain, mikäli vierailijalla ei ole hengitystieinfektion tai vatsataudin oireita. Yksiköiden henkilökunta ohjeistaa vierailijoita tarkemmin ja opastaa tarvittaessa esimerkiksi suu-nenäsuojaimen käytössä.