Tiedote 27.05.2021

Viisi aluetta esittää mahdollisuutta laajan päivystyksen sairaalalle

Viisi sote-aluetta on kirjelmöinyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Alueet esittävät sote-uudistuksessa kaikille tuleville hyvinvointialueille mahdollisuutta saada halutessaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaan.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Kainuun sote kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto, kuntayhtymä Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi, Kymsote kuntayhtymän toimitusjohtaja Annikki Niiranen, Essote kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Aloite kirjelmästä lähti Etelä-Savon Essotesta ja Kymenlaakson Kymsotesta, jotka ovat jo pitkään hakeneet laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan asemaa Mikkelin ja Kymenlaakson keskussairaaloille. Molemmat täyttävät jo nykyisellään laajalle ympärivuorokautisesti päivystävälle sairaalalle asetetut kriteerit.

Myös Kainuun sote-kuntayhtymä, Kokkolan seudun sote-yhtymä Soite ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri esittävät, että ne saisivat halutessaan mahdollisuuden laajan päivystyksen sairaalaan.

Kainuussa tavoitteena varautua muutoksiin

”Kainuun keskussairaalan osalta ehdotus mahdollistaisi sen, että alue voisi arvioida tulevaisuudessa laajan päivystyksen sairaalan tarvetta. Tämän vuoksi on tärkeää sisällyttää lakiin tämä mahdollisuus”, sanoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto Kainuun sotesta.

Tällä hetkellä Kainuun keskussairaalalla ei ole tarvetta hakea muutosta. Erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa on sovittu, minkä laajuinen ja toiminnallisesti monipuolinen päivystyksen yksikkö on Kainuun keskussairaalassa päivystävänä sairaalana. Sopimuksessa on otettu huomioon alueen väestön tarve, palvelujen saavutettavuus, päivystysyksiköiden väliset etäisyydet ja väestön kielelliset tarpeet.

Kainuun keskussairaalassa on tällä hetkellä riittävät ja asukkaiden tarpeenmukaiset palvelut lainsäädännön edellyttämällä tavalla vaikka sairaala ei ole laajan päivystyksen keskussairaala. Laajan päivystyksen sairaala tarkoittaisi jatkossa useiden erikoisalojen päivystyksen lisäämistä keskussairaalaan.

Laki säätelee erikoissairaanhoidon työnjakoa ja päivystystoimintaa

Terveydenhuoltolaki määrittelee erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä siten, että alueellisesti keskitettävä erikoissairaanhoito kootaan viiteen yliopistolliseen sairaalaan tai erityisistä syistä muuhun vastaavan tasoiseen sairaalaan. Lisäksi sairaaloiden tarkoituksenmukaista työnjakoa varten erikoissairaanhoitoa kootaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköihin. Leikkaustoiminta, joka edellyttää leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa, tulee kokonaisuudessaan koota niihin sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. 

Alueellisesti keskitettävästä hoidosta ja toiminnan yhteen sovittamisesta määrätään erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa. Valtioneuvoston asetuksessa säädetään kiireellisen hoidon vastaanottotoiminnan järjestämisestä, päivystysyksiköiden tehtävistä, kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen järjestämisen erikoisalakohtaisista edellytyksistä. Asetuksessa määritellään laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikön toiminnan laajuus ja vaatimukset erikoisaloittain, joista tulee sopia erityisvastuualueen järjestämissopimuksessa.  Muiden kuin terveydenhuoltolaissa mainittujen laajaan ympärivuorokautiseen päivystykseen velvoitettujen sairaanhoitopiirien tulee järjestää ympärivuorokautinen yhteispäivystys tavanomaisilla erikoisaloilla keskussairaalan yhteydessä.

Kuntayhtymät ehdottavat asiaa koskevaa muutosta sote-uudistuksen järjestämislain 9 §:ään. Pelkästään hyvinvointialueen omalla ilmoituksella muutosta ei saisi.  Kuntayhtymät katsovat, että olisi monin tavoin järkevää, että tulevat hyvinvointialueet olisivat erikoissairaanhoidon järjestämisen osalta tässä suhteessa lähtökohtaisesti tasavertaisessa asemassa. Tarkemmat toimintojen yksityiskohdat olisi mahdollista määritellä ministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Alueet korostavat mahdollisuuksia

”Mikkelin keskussairaalan statuksen muutos ei maksaisi Essotelle mitään. Rekrytoinnissa laajan ympärivuorokautisen keskussairaalan tittelillä sen sijaan on todella huomattava merkitys. Se näyttää myös asemamme yhtenä maan vilkkaimmista päivystävistä sairaaloista”, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen Essotesta.

”Laajan ympärivuorokautisen sairaalan asema on keskeinen yhdenvertaisten ja kaikille saavutettavien palveluiden takaamiseksi kymenlaaksolaisille. Asemalla on myös merkitystä rekrytoinnissa ei vain erikoissairaanhoidossa, vaan kaikissa sote-palveluissa. Tällä muutoksella pystymme varmistamaan, että voimme palvella kymenlaaksolaisia Kymenlaaksossa parhaalla mahdollisella hoidolla, sanoo kuntayhtymän johtaja Annikki Niiranen Kymsotesta.

”Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä tarpeeseen ja resursseihin nähden riittävät ja oikeinmitoitetut päivystyspalvelut. Tilanteet kuitenkin elävät ja päivystyksellisten palveluiden tulee voi elää näiden mukana osana muuta sairaalatoimintaa. Esitetty lakimuotoilu varmistaisi hyvinvointialueille tarpeitaan vastaavan yhdenvertaisen mahdollisuuden”, sanoo toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi Soitesta.

”Kanta-Hämeen keskussairaalassa toteutetaan joiltakin osin laajan päivystyksen sairaalan määritelmää laajempaa päivystystä nykyiselläänkin. Toisaalta sydänsairauksien päivystyksen järjestää Tays Sydänsairaala Oy, joka meillä muutoinkin vastaa kardiologiasta. Varsinainen päivystys on tältä osin Tampereella ja tämä on jatkossa järkevää Kanta-Hämeen maantieteellisen sijainninkin perusteella”, sanoo johtaja Seppo Ranta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Ehdotuksen mukaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisen toteutuminen kaikissa hyvinvointialueissa arvioitaisiin vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön ja kunkin hyvinvointialueen ohjausneuvotteluissa sekä yhteistyöalueen (nykyisin erityisvastuualue) sisäisissä ohjaus- ja arviointimenettelyssä.

Valtioneuvosto päättäisi hyvinvointialueen laajan ympärivuorokautisen päivystyksen aseman muutoksista sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä.

 

Lisätietoja:

 

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja

044 777 3033