Lähisuhdeväkivallan tekijälle kohdennetut palvelut
Väkivallan käyttämisellä on monenlaisia seurauksia tekijälle itselleen ja se voi vahingoittaa monella tavalla uhria ja lähipiiriä. Avun hakeminen ja vastaanottaminen väkivaltaiseen käyttäytymiseen tarjoavat mahdollisuuden kehittää valmiuksia ja antaa välineitä väkivallattomaan elämään.
- Lähisuhdeväkivallan käyttäminen on tietoinen valinta ja päätös.
- Väkivallankäyttö ei ole hyväksyttävää.
- Väkivallan tekijä on itse vastuussa väkivallan käytöstään.
- Väkivallan tekijällä on myös rikosoikeudellinen vastuu teostaan
- Tieto väkivallan vaikutuksista, seurauksista ja väkivaltailmiöstä auttaa ymmärtämää omaa käyttäytymistä, tekemiä valintoja ja toimintaa.
- Avun hakeminen ja vastaanottaminen voivat kehittää valmiuksia ja antaa välineitä väkivallattomaan elämään samalla kun auttavat ymmärtämään tekojen seuraukset:
- Väkivallan tekijän hyvinvoinnin lisääntyminen vähentää väkivaltaista käyttäytymistä.
- Tekijän työskentely väkivallan loppumiseksi lisää sekä tekijän että uhri turvallisuutta ja parantaa lasten tilannetta.
Olenko väkivaltainen? – testi antaa tietoa väkivaltaisesta käyttäytymisestä ja sen riskistä elämässäsi.
Läheistesi turvallisuuden vahvistamiseksi ja väkivallan loppumiseksi, voit miettiä etukäteen seuraavia asioita:
- Miten voin käsitellä aggressiivisia ajatuksia ja tunteita
- Mistä merkeistä voit ennakoida tilanteen muuttuvan väkivaltaiseksi?
- Opettele tunnistamaan se kohta, jolloin pystyt hallitsemaan käyttäytymistäsi.
Miten voit toimia tilanteessa, jotta asiat eivät kärjistyisi väkivallaksi?
- Hallitse kiihtymystäsi hengittäen syvään ja rauhallisesti palleaa käyttäen ja keskittyen positiivisiin ajatuksiin kuten ”osaan toimia järkevästi tilanteessa”.
- Istu alas ja laita jalkapohjat tukevasti maata tai lattiaa vasten. Istuessaan harvoin pahoinpitelee ketään.
- Puhu rauhallisesti, älä huuda, ota ns. aikalisä/tauko tilanteessa
- Pysyttele tarpeeksi etäällä kumppanistasi, vähintään käsivarren mitan päässä.
- Löytyykö kodistasi sellainen paikka, jossa voit rauhoittua ja koota ajatuksiasi? Keskustele tästä puolisosi / perheesi kanssa ennakkoon ja pyydä, että saat vetäytyä paikkaan rauhassa tarpeen niin vaatiessa.
- Onko sinulla ystävä, naapuri, sukulainen tai muu henkilö, jolle voit soittaa tai jonka luokse voit mennä, jos tilanne muuttuu uhkaavaksi?
Jos sinulla on lapsia, keskustele lasten kanssa kotona tapahtuvasta väkivallasta
- Anna lapsille lupa ja neuvo heitä avun hakemiseen väkivaltatilanteissa.
- Opeta lapsille mitä he tekevät, jos tilanne kotona muuttuu uhkaavaksi. Kenelle he voivat soittaa tai minne he voivat mennä turvaan.
- Opeta lapset soittamaan hätänumeroon ja läheisille.
Väkivaltaisen käytöksen taustalla voi olla mm:
Lisätietoa ja omahoito-ohjelmia: Mitä tehdä, jos tunnistaa itsessään väkivaltaista käytöstä? - YouTube Tietoa väkivaltaa käyttäneille - Nettiturvakoti
Lyömätön Linja -toiminta Miessakit.fisivuilta löydät miehille suunnattua tietoa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Lähisuhdeväkivallan ehkäisykurssi | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi) on suunnattu miehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Kurssi sisältää tietoa lähisuhdeväkivallasta, sen ehkäisemisen kannalta oleellisista tekijöistä ja väkivallattomuutta tukevista asioista. Tietopohjaisten sisältöjen lisäksi kurssi sisältää omatoimisesti tehtäviä harjoitteita itsenäisen työskentelyn tueksi.
Naisenväkivalta.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa tukea, toivoa ja tarinoita liittyen naisen väkivallan, aggression ja itsehillinnän aiheisiin.
Aggression omahoito-ohjelmaan | Mielenterveystalo.fi Lapsiin kohdistuvan seksuaalisen kiinnostuksen omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi |
- Väiski väkivallaton työ Kainuussa työskentelee lähisuhde- ja perheväkivallan tekijän kanssa.
- Käynnit on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai lähisuhteissaan.
- Toimintaa varten on kehitetty lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelma, jonka avulla tekijä voi kehittää omia valmiuksia ja saada välineitä väkivallattomaan elämään ja vahvistaa perheenjäsenten turvallisuutta.
- Tavoitteena on tarjota tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ehkäistä väkivaltaa tai sen uusiutumista.
- Lähisuhdeväkivallan tekijä voi olla itse yhteydessä Väiski-työryhmän työntekijään tai hänet voidaan ohjata palvelun piiriin.
Jos pelkäät käyttäväsi väkivaltaa lapsiasi kohtaan, voit ottaa yhteyttä alueesi perheneuvolaan ja lapsiperheiden sosiaalityöhön .
- Ankkuritoiminta on ennalta estävää työtä, jonka tavoitteena on: Varhainen puuttuminen alaikäisten ja aikuistuvien nuorten rikolliseen käyttäytymiseen.
- Nuoren asiakkaan kokonaisvaltaisen elämäntilanteen ja avun tarpeen selvittäminen yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa (poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja nuoriso-ohjaaja).
- Ankkuri-tiimi järjestää nuorelle mahdollisen ohjaamisen jatkopalveluihin.
- Ankkuritiimiin voi olla yhteydessä nuoren tilanteesta huolestunut aikuinen tai myös nuori itse.
Ankkuri toimintaa ollaan laajentamassa myös muihin Kainuun kuntiin. Tarkemmat yhteistiedot saat oman asuinalueesi verkkosivuilta tai kunnan nuorisotyöstä.
Lyömätön Linja, Lyömätön Linja yhteydenottolomake Tukea on tarjolla valtakunnallisesti puhelin- ja verkkovälitteisesti.
Miessakit, Juttusakki Kajaani Miesten juttusakissa on mahdollista jakaa luottamuksellisessa ympäristössä kokemuksia ja tuntemuksia miehenä olemisesta.
Chat - Naisenvakivalta on tarkoitettu naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.
Keijun varjo - Naisenvakivalta toiminta on tarkoitettu 15–28-vuotiaille nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa. Keijun varjo tarjoaa Chat palvelua.