Palvelut akuutissa tilanteessa
Erilaiset päivystykselliset palvelut auttavat henkilöitä ja heidän läheisiään akuuteissa lähisuhde- ja perheväkivaltatilanteissa. Päivystyksellinen apu voi sisältää välitöntä puuttumista tilanteeseen, tarjota sosiaalista tukea ja turvaa sekä tarjota arviointia ja hoitoa tilanteen helpottamiseksi.
Muista, että akuutissa turvallisuutta vaarantavassa tilanteessa tulee aina soittaa hätäkeskukseen 112, jolloin paikalle tarvitaan auttavia viranomaisia (poliisi, ensihoito, pelastus- ja sosiaalitoimi).
Lisätietoa: Milloin soitat hätänumeroon 112? - Hätäkeskuslaitos Akuutissa hätätilanteessa hälytyksen voi puhelun tehdä viittomakielellä tai tekstiviestillä. Hätäilmoitus viittomakielellä - Hätäkeskuslaitos (112.fi) Hätäilmoituksen voi tehdä tekstiviestillä hätänumeroon 112 - Hätäkeskuslaitos |
- Poliisi hoitaa hälytystehtäviä, joihin voi liittyä lähisuhde- tai perheväkivaltaa ja selvittää esitutkinnassa tapahtumia rikosilmoituksen perusteella.
- Lähisuhdeväkivalta ei ole perheen sisäinen asia, vaan lain mukaan poliisi on velvollinen tekemään viran puolesta rikosilmoituksen lähisuhteessa tapahtuvasta väkivallasta. Tällä pyritään siihen, että tekijä ei voi uhria painostamalla vaikuttaa asian selvittämiseen ja väkivaltaan voidaan puuttua.
- Rikosprosessissa poliisi toimii puolueettomasti ja pyrkii auttamaan osapuolia väkivallan kierteen pysäyttämisessä ohjaamalla molemmat, tekijän ja uhrin, palveluiden piiriin.
- Väkivaltarikoksissa poliisi selvittää osana esitutkintaa uhrin suojelutarpeen.
- Poliisi tekee moniammatillista yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi.
Poliisin yhteystiedot, ohjeita ja tietoa rikoksen osapuolille sekä sähköisen rikosilmoituksen löydät poliisin nettisivuilta, Poliisi.fi
Lisätietoa Lähestymiskiellosta tietoa osoitteessa Lähestymiskielto suojaa häirinnältä ja uhkailuilta - Poliisi Ja lähisuhdeväkivallasta Lähisuhdeväkivalta tapahtuu usein kodeissa tai muilla yksityisillä paikoilla - Poliisi |
Päivystyspalvelut tarjoavat hoidon tarpeen arvion 24/7.
Yhteispäivystys on tarkoitettu kiireellistä hoitoa tarvitseville potilaille.
Jos kyseessä on akuutti fyysinen tai seksuaalinen väkivalta, tulee asiakkaan käydä lääkärin vastaanotolla.
Väkivallan aiheuttamat vammat tutkitaan ja vammat dokumentoidaan, asiakkaan oikeusturvan parantamiseksi.
Kun olet hakeutumassa päivystykseen, toivotaan sinun soittavan ensin päivystysapuun p. 116 117.
Yhteispäivystys | Kainuun hyvinvointialue
Päivystys | Puolangan sosiaali- ja terveyspalvelu (puolanka.fi)
- Mielenterveys- ja päihdepäivystys toimii Kainuun keskussairaalan yhteispäivystyksessä.
- Mielenterveys- ja päihdepäivystyksessä vastataan päivystykselliseen hoidon tarpeen arviointiin ja kiireellisiin yhteydenottoihin koko Kainuun alueella.
Mielenterveys- ja päihdepäivystyksessä hoidetaan päivystykselliset hoidon tarpeen arvioinnit, kuten akuutit itsetuhoiset henkilöt, psykoosit, erilaiset kriisit, avokatkaisuhoidon arviot ja toteutukset ja jatkohoitoon ohjaukset joka päivä.
Mielenterveys- ja päihdepäivystys | Kainuun hyvinvointialue
Kiireetön hoito toteutetaan mielenterveys- ja päihdevastaanotoilla.
Traumaperäiset stressireaktiot ja -häiriö .pdf (kaypahoito.fi)
Päivystyspuhelinnumero (24/7): 040 1533 273
- Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tutkimus- ja auttamisyksikkö Kainuun keskussairaalassa.
- Apu voi olla trauman hoitoa, lääketieteellistä apua ja oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia uhrin tilanteen mukaan.
- Keskukseen voi olla yhteydessä uhri itse tai omainen hänen puolestaan.
- Myös viranomaiset voivat ottaa suoraan yhteyttä.
- Puhelimeen vastaa koulutettu hoitaja ympäri vuorokauden.
- Lähetettä ei tarvita.
Keskukseen on hyvä tulla mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen. Läheisen voi ottaa tukihenkilöksi mukaan. Rikosilmoitus ei ole edellytys palveluille. Käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia. Tukikeskus on tarkoitettu 16-vuotiaille tai sen yli sukupuolesta riippumatta. Alle 16-vuotiaat hoidetaan yhteistyössä päivystyksen ja lastenlääkäreiden kanssa. Alaikäisten kohdalla tulee muistaa lastensuojelulain mukainen ilmoitusvelvollisuus poliisille ja sosiaalityöntekijälle.
SERI -tukikeskus Kainuu | Kainuun hyvinvointialue
Lisätietoa: Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa puhelinpalvelussa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen, uhrien parissa työskenteleville ammattilaisille. |
Sosiaalipäivystys ohjaa ja neuvoo kiireellisen sosiaalihuollon tarpeessa olevia kuntalaisia Kainuun alueella.
Sosiaalipäivystyksen tehtäviä ovat äkilliset kriisit, kuten perhe- ja lähisuhdeväkivaltatilanteet, onnettomuudet, päihde- tai mielenterveysongelmat tai ilman hoivaa ja turvaa jäänyt lapsi tai ikäihminen.
Kainuun hyvinvointialueella on käytössä ympäri vuorokauden ja kaikkina viikonpäivinä kansalaisille avoin yleinen sosiaalipäivystyksen puhelinnumero.
Kiireellisissä sosiaalisen avun tilanteissa soitetaan sosiaalipäivystykseen puh. 044 797 0676 (käytössä takaisinsoittojärjestelmä, ei tekstiviestipalvelua).
Sosiaalipäivystys | Kainuun hyvinvointialue
Kiireettömissä lastensuojelutilanteissa yhteyttä otetaan oman asuinkunnan lapsiperheiden sosiaalityön työntekijöihin
ja muissa kiireettömissä asioissa oman asuinkunnan aikuisten sosiaalityön työntekijöihin.
Turvakoti
Turvakoti on tarkoitettu kaikille perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille, jotka tarvitsevat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää tukea, neuvontaa ja ohjausta.
Pelkkä lähisuhdeväkivallan pelko tai uhka on riittävä syy hakeutua turvakotiin.
Lähisuhde- ja perheväkivaltaa tai sen uhkaa kokeva voi ottaa suoraan yhteyttä tai ammattilainen voi ohjata turvakotiin.
Turvakotiin voi tulla mihin kellonaikaan tahansa ja asioida myös nimettömänä.
Palvelu on asiakkaille maksutonta.
Kainuun turvakoti toimii Lastenkoti Salmilan yhteydessä ja se on Oulun turvakodin etäyksikkö.
Turvakoti | Kainuun hyvinvointialue
TURVAKOTI ESITE.pdf (kainuu.fi)
Lisätietoa: Turvakodista saat apua lähisuhdeväkivaltaan tai sen uhkaan (julkari.fi) Mistä apua lähisuhdeväkivaltaan? - YouTube Turvakotipalvelut Suomessa. - YouTube Turvakoti - Nollalinja, Nollalinja on ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä, maksutta. |