Palvelupolku, itsetuhoisen ikäihmisen hoidolliset ja sosiaalisen tuen palvelut
Etusivu: Itsemurhavaarassa olevan tai itsemurhaa yrittäneen ikäihmisen hoito- ja palvelupolku
Itsetuhoisuudella tarkoitetaan pyrkimystä tai käyttäytymistä, johon sisältyy itsensä vahingoittaminen tai tarkoituksellinen henkeä uhkaavan riskin ottaminen. Itsetuhoisuus voi ilmetä itsemurha-ajatuksina, itsemurhasta puhumisena, keskeytyneenä itsemurhayrityksenä, itsemurhayrityksenä tai itsemurhana. Itsemurha-ajatukset voivat vaihdella hetkellisistä ja jäsentymättömistä mielikuvista pitkäaikaisiin ja yksityiskohtaisiin itsemurhasuunnitelmiin.
Hoidolliset tuet
Perusterveydenhuollon hoidon tarpeen arvioinnin terveysasemien vastaanotoilla tekee sairaanhoitaja joko puhelimitse tai vastaanotolla. Asiakas saa ohjausta ja neuvontaa ja tarvittaessa hänet ohjataan:
- lääkärin vastaanotolle
- sairaanhoitajan vastaanotolle
- kansanterveyshoitajan vastaanotolle
- etälääkärinvastaanotolle
- fysioterapeutin suoravastaanotolle, esimerkiksi kivun hoidossa
- Mielenterveys- ja päihdeyksikön työntekijän vastaanotolle
Terveysasemat
https://sote.kainuu.fi/terveysasemat
Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat ikäihmisille hoitoa ja kuntoutusta mielenterveyden haasteissa sekä päihdeongelmissa. Mielenterveys- ja päihdepalveluihin voi olla yhteydessä, kun itsellä tai läheisellä tulee huoli ikäihmisen mielialasta, itsetuhoisuudesta, päihteiden käytöstä tai kuormittuneesta elämäntilanteesta, johon liittyy psyykkisen voinnin heikentymistä. Avohoitokäynnit ovat maksuttomia eikä erillistä lähetettä tarvita. Ma–to klo 8–16, pe klo 8–15, yhteys kotikunnan mielenterveyspalveluihin ja riippuvuuksien hoitoon. https://hyvinvointialue.kainuu.fi/kuntien-yksikot-mt-paihteet-ja-riippuvuudet-paivystys-0 ja
https://terveys.puolanka.fi/terveydenhuolto/mielenterveyspalvelut
Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä yhteys Mielenterveys- ja päihdepäivystykseen, joka toimii Kainuun keskussairaalan yhteispäivystyksessä (Sotkamontie 13), puh. 044 790 0051 (voi jättää viestin takaisinsoittoa varten). Mielenterveys- ja päihdepäivystys tarjoaa apua ja tukea itsemurhavaarassa, äkillisesti muuttuneessa mielialan heikentymisessä, kriisitilanteissa sekä päihteiden käytön avokatkaisuhoidossa.
Ikäihmisten masennuksen tunnistaminen ja hoito on tutkimusnäyttöön perustuen merkityksellistä ikäihmisten itsemurhien ehkäisyssä. Ikäihmiset hyötyvät masennuksen asianmukaisesta lääke- ja psykososiaalisesta hoidosta. Tämä koskee myös kaikkein iäkkäimpiä.
Sosiaalinen tuki
Ikääntyneiden kotona asumista tuetaan ohjauksella ja neuvonnalla, jolla vahvistetaan ikäihmisen omia voimavaroja, edistetään toimintakykyä ja hyvinvointia sekä lisätään kotona asumiseen liittyvää pärjäämisen tunnetta. Ohjauksen ja neuvonnan pohjalta arvioidaan tarvittaessa asiakkaan hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä sekä itsenäistä suoriutumista laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti yhdessä iäkkään henkilön ja tarvittaessa hänen läheisensä tai hänelle määrätyn edunvalvojan kanssa. Palvelutarvetta arvioitaessa ja selvitettäessä huomioidaan henkilön omat voimavarat ja se, miten hän selviytyy jokapäiväisistä toiminnoista itsenäisesti ja missä hän tarvitsee ulkopuolista apua. Palveluntarvetta arvioitaessa asiakasohjaaja pyytää tarvittaessa mukaan mielenterveys- ja päihdeyksikön työntekijä.
Palvelutarve arvioidaan kiireellisissä tilanteissa välittömästi tai viimeistään seitsemän arkipäivän kuluessa yhteydenotosta.
Ikäihmisten palveluiden asiakasohjaajan tavoittaa numerosta 08 615 69728 maanantaista torstaihin klo 9.00–15.00 ja perjantaisin klo 9.00–14.00 tai sähköposti palveluohjaus.vanhuspalvelut@kainuu.fi ja https://terveys.puolanka.fi/ikaihmiset
Huoli-ilmoitus
Jos olet huolissasi iäkkäästä henkilöstä, joka ei mielestäsi pysty vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, voit tehdä ilmoituksen sosiaalihuollon tarpeesta. Ilmoituksen voi tehdä lomakkeella, lähettämällä osoitteeseen, Ikäihmisten palvelujen asiakasohjaaja, Kehräämöntie 5, 2.krs, 87400 Kajaani tai soittamalla ikäihmisten asiakasohjaukseen puh 08 6156 9728. Kiireellisissä sosiaalisen avun tilanteissa soitetaan sosiaalipäivystykseen puh. 044 797 0676 (käytössä takaisinsoittojärjestelmä, ei tekstiviestipalvelua). Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, soitetaan hätäkeskukseen 112.
Ilmoitus iäkkään henkilön sosiaalipalveluiden tarpeesta
Asiakaspalaute
Palautetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista voi antaa sähköisellä palautteella https://sote.kainuu.fi/palaute