Rikoksesta epäillyt ja rangaistukseen tuomitut

Rikoksesta epäillyt

– Jos olet epäiltynä rikoksesta liittyen lapsikohteiseen seksuaaliseen kiinnostukseen, voit hakea apua järjestötoimijoilta, Mielenterveystalon omahoito-ohjelmasta tai Kainuun hyvinvointialueen tarjoamista julkisista palveluista.  Syyttäjän tai tuomioistuin voi pyytää myös Rikosseuraamislaitoksen arviota asiassa.

– Avun hakemisen ei tulisi heikentää henkilön oikeusturvaa (Lanzaroten sopimus 88/2011, Artikla 15 ja 16).

– Psyykkisen voinnin arviointi sekä tuen ja hoidon järjestäminen on usein tarpeen jo esitutkintavaiheessa. Myös liitännäissairauksien, kuten psyykkisten sairauksien, päihdehäiriön ja haitallinen rahapelaamisen, hoitaminen on oleellista. 

– Jos olet alle 18-vuotias tai jälkihuollon asiakas, lastensuojelun sosiaalityöntekijä ohjaa nuorta tuen ja hoidon palveluihin.

– Sosiaalipalvelut voivat olla tukemassa sinua esimerkiksi asumiseen ja arkeen liittyvissä asioissa.

Tutkintavankeus

– Tutkintavankien psykiatrisesta sairaanhoidosta vastaa Vankiterveydenhuollon yksikkö.

 

Rangaistukseen tuomitut

– Sakkorangaistukseen tuomitut:

  • Tukea ja hoitoa tarjoavat järjestötoimijat, omahoito-ohjelma sekä julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto.

– Yhdyskuntaseuraamuksia suorittavat:

  • Tukea ja hoitoa tarjoavat Rikosseuraamuslaitos (kuntouttava ohjelmatyö), järjestötoimijat, omahoito-ohjelma ja julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto.

– Vangit:

  • Psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta vastaa Vankiterveydenhuolto (THL). Kuntoutusta on saatavissa myös Rikosseuraamuslaitoksen ja järjestöjen kautta.
  • Tavoitteena on, että mahdollisen koevapauden aikana henkilö siirtyisi saattaen jatkohoitoon ja -kuntoutukseen julkisiin palveluihin.