Tiedote 10.01.2022

Sunnuntaina 90 koronatartuntaa - tilanne on haastava

Sunnuntaina 90 koronatartuntaa – tartuntamäärä alueella erittäin suuri

Kainuun koronatilanne on vuoden ensimmäisen viikon aikana muuttunut nopeasti huonommaksi. Yhteensä tartuntoja oli noin 560 eli määrä lähes kolminkertaistui viikossa. Alueella todetuista tartunnoista valtaosa on kajaanilaisilla, mutta tartuntoja on myös muissa kunnissa sekä ulkopaikkakuntalaisilla.

Sunnuntaina uusia tartuntoja todettiin noin 90 – osa laboratoriovarmistuksista on vielä kesken. Suuren tartuntamäärän vuoksi niin jäljityksessä kuin yksityiskohtaisissa tilastoinneissakin on merkittävää viivettä. Tartuntaketjujen selvittäminen tai yksittäisten altistumispaikkojen ilmoittaminen ei enää kaikilta osin ole mahdollista. Kainuun keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa yksittäisiä potilaita, mutta erilliselle pandemiaosaston perustamiselle ei toistaiseksi ole tarvetta.

”Yleistäen sanottuna koronavirukselle altistuminen lähikontakteissa on tällä hetkellä mahdollista lähes kaikkialla”, toteaa pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen. ”Rokotussuoja auttaa aivan ratkaisevasti siihen, että vakavien sairastumisten osuus on pieni. Ongelma on, että näissä tapausmäärissä pienikin osuus voi nostaa hoitoa tarvitsevien määrän tasolle, joka vaikeuttaa terveydenhuoltoa. Tämän lisäksi myös muun yhteiskunnan toimintaa tulisi pystyä ylläpitämään. Korostamme, että vaikka ei olisi huolissaan omasta terveydestään, niin edes muiden ihmisten vuoksi on tärkeää, että kaikki tekevät oman osansa pandemian torjunnassa”, pyytää Käsmä-Ronkainen.

Kainuussa on voimassa aluehallintoviraston määräämät yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia kokoontumisrajoitukset sisä- ja ulkotiloissa. Epidemiatilanteen pahentuessa voidaan alueelle joutua asettamaan lisää rajoituksia.

Koronatestauksen kapasiteettia on nostettu

Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli on koronainfektioon viittaavia oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, kuume, ripuli). Kotitestausta suositellaan, mutta sen negatiivinen tulos ei poissulje tartunnan mahdollisuutta.

Kainuussa koronatestaus toimii ajanvarauksella arkisin kuntien terveysasemilla ja päivittäin Kajaanissa sekä KAKS:n drive-in pisteellä että Rajakatu 3:n testiasemalla. Ajanvaraus tehdään ensisijaisesti Omasoten verkkopalvelusta (puhelimitse 040 165 0020). Testauskapasiteettia on nostettu, mutta viivettä saattaa esiintyä.

Koronarokotuksia annetaan viidestä ikävuodesta lähtien

Koronarokotuksiin Kainuussa pääsee joustavasti ja helposti kaikkien kuntien rokotuspisteillä. Rokotuksiin pääsee sekä ajanvarauksella että ilman. Kainuulaiset voivat hakeutua Kainuun soten rokotuspisteisiin asuinkunnasta riippumatta.

Rokotukset on saatavilla viisi vuotta täyttäneille. 5 - 11 -vuotiaille rokotteet annetaan joko ajanvarauksella tai kouluterveydenhuollon järjestämissä rokotuksissa. Koululaiset saavat lisätietoja huoltajille lähetettävällä tiedotteella.

Kajaanissa rokotukset jatkuvat sekä Prisman että Kaukametsän Opiston rokotuspisteillä. Myös kolmatta rokotuspistettä valmistellaan avattavaksi, jotta rokotuksia voidaan nopeuttaa. Asiasta tiedotetaan lisää mahdollisimman pian.

Kolmatta koronarokotetta suositellaan

  • voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sil­le 12 vuot­ta täyt­tä­neil­le, kun toi­ses­ta an­nok­ses­ta on ku­lu­nut vä­hin­tään 2 kuu­kaut­ta.
  • 60 vuot­ta täyt­tä­neil­le sekä yli 18-vuo­tiail­le ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vil­le, kun toi­ses­ta ro­ko­tuk­ses­ta on ku­lu­nut 3–4 kuu­kaut­ta.
  • Muil­le 18 - 60 -vuo­tiail­le, jot­ka ei­vät kuu­lu ris­ki­ryh­miin 4–6 kuu­kau­den ku­lut­tua toi­ses­ta an­nok­ses­ta.

Nel­jättä ro­ko­tean­nosta suositellaan voi­mak­kaas­ti im­muu­ni­puut­tei­sil­le yli 12-vuo­tiail­le 3 - 4 kk kol­man­nes­ta ro­kot­tees­ta.

 

Lisätietoja medialle: pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655

 

(päivitetty 10.1. klo 13.29 testauksen aukiolotietoja)