Lasten ja nuorten toimintaterapia
Lasten toimintaterapia on mm. leikkiä, omatoimisuuden, kädentaitojen ja liikkumisen harjoittelua sekä oivalluksia omasta toimijuudesta. Tämä voi toteutua päiväkodissa, koulussa, kotona tai terapiatiloissa. Terapia on tarkoitettu lapsille, joilla on haasteita ikätasoisissa arjen toiminnoissa. Tavoitteena on, että lapsi oppii ja onnistuu taidoissaan yhdessä vertaistensa ja lähiaikuisten kanssa. Toimintaterapiakuntoutus suunnitellaan arvioinnin pohjalta yhdessä lapsen, perheen ja lähiverkostojen kanssa. Tarpeen mukaan kuntoutuksen suunnittelussa konsultoidaan muita ammattilaisia.
Nuorten toimintaterapiassa keskitytään nuorten hyvinvointiin ja kehitykseen. Tavoitteena on auttaa nuoria vahvistamaan taitoja, jotka tukevat heidän itsenäistä elämäänsä, sosiaalisia suhteita ja stressinhallintaa. Nuorten toimintaterapiassa toimintana käytetään usein erilaisia pelejä, luovia menetelmiä, harjoituksia, asiointia tai kotielämän toimintoja. Nuoret ohjautuvat toimintaterapiaan yleensä mielenterveysongelmien, kehityshäiriöiden, oppimisvaikeuksien, vammojen tai sosiaalisten haasteiden vuoksi.
Lapset ja nuoret ohjautuvat toimintaterapiaan terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Kehitysvammaiset lapset ja nuoret asioivat kehitysvammapoliklinikalla. Toimintaterapia on maksutonta alle 18-vuotiaille.