Kehonhuolto

Kehonhuolto, kehonmuutokset ja liikunta (fysioterapia)

Valmennuksessa perehdytään lantionpohjan lihasten toimintaan ja niiden harjoittamiseen. Keskustelemme ryhdin merkityksestä raskausaikana ja sen jälkeen sekä raskausajan liikunnasta. Lisäksi käsitellään ergonomian ja rentoutumisen merkitystä niin raskausaikana kuin sen jälkeen.

Lantiopohjan lihakset toimivat pohjana sisäelimille sekä yhdessä muiden keskivartalon lihasten kanssa lanneselän tukena. Niillä on vahva merkitys, niin naisten, kuin miesten seksuaalitoiminnoissa ja -nautinnoissa. Raskausajan hormonimuutokset sekä synnytys vaikuttavat lantiopohjan lihasten rakenteeseen ja toimintaan. Lantiopohjan lihasten hallinnalla on merkitystä myös synnytyksen etenemisessä. Lihasten heikentynyt toiminta voi johtaa lantiopohjan lihasten toimintahäiriöön. Näiden vuoksi lantiopohjan lihasten harjoittelu on hyvä aloittaa jo raskausaikana.

Raskausajan liikunta parantaa kuntoa, kohentaa mielialaa ja auttaa selviytymään raskausajan fyysisestä rasituksesta. Liikuntaa voi harrastaa läpi raskausajan omaa kehoa kuunnellen. Synnytyksen jälkeen liikunta auttaa palautumaan raskausajasta. Rauhallisen liikunnan voi aloittaa  heti synnytyksen jälkeen. Tärkeintä on aloittaa harjoittelu lantiopohjan lihaksista. Selkäliiton sivuilta löytyy Odottavan selkä- opas, jossa on monipuolisia harjoituksia jotka soveltuvat hyvin raskausaikana sekä heti raskausajan jälkeen tehtäviksi.

Hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat ryhtiin. Omaa ryhtiä on hyvä tarkkailla, tiedostaa sekä harjoitella koko raskauden ajan ja sen jälkeen. Ergonomiasta huolehtiminen on tärkeää fyysisen jaksamisen vuoksi. Hengityksellä ja hengitysrytmillä on vaikutus rentoutumiseen. Rentoutuminen on tärkeää kivun hallinnan kannalta niin raskausaikana, sen jälkeen kuin synnytyksessäkin.

Selkäliitto Selkäliitto, oppaita selän hoitoon, Odottavan selkä