Matkaeväät

Terveelliset elämäntavat

Toisella tapaamisella keskustelemme terveellisestä ravitsemuksesta, hammasterveydestä, päihteistä ja riippuvuuksista lapsen näkökulmasta. Tavoitteena on herättää vanhempia miettimään omien elämäntapojen vaikutusta syntyvän lapsen terveyteen. Pohdimme myös yhdessä millainen merkitys terveellisillä elämäntavoilla on lapsiperheen arjessa. Illassa on mukana terveydenhoitajan lisäksi suuhygienisti ja päihdetyöntekijä.

Ravitsemus

Raskauden loppuvaiheessa päivittäinen energian tarve on noin 300kcal suurempi kuin ennen raskautta. Kuitenkin ravinnon laadulla on aikaisempaa suurempi merkitys. Imetysaikana energian tarve nousee noin 500kcal vuorokaudessa ensimmäisen kuuden imetyskuukauden ajan. Tietyt ruoka-aineet ovat edelleen vältettäviä mutta äidin monipuolinen ruokavalio on tärkeä. Äiti voi vaikuttaa mm. rintamaidon rasvanlaatuun ja vesiliukoisten vitamiinien määrään. Äidin monipuolinen ruokavalio imetysaikana vähentää lapsen allergiariskiä. Imetys auttaa äitiä painonhallinnassa, varsinaista laihduttamista ei kuitenkaan suositella imetysaikana.

Lapsiperheen arjessa säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen ruokavalio ovat hyvien ruokatottumusten perusta. Terveellisen ruokavalion perustana voidaan käyttää ruokakolmiota. Kuitenkin kokonaisuus ratkaisee, yksittäinen ruoka-aine ei tee ruokavaliosta hyvää tai huonoa. Lapsen tervettä suhtautumista ruokaan tukee myönteinen ruokapuhe ja vanhempien joustava suhde ruokaan. Koko perheen yhteinen ruokailuhetki olisi hyvä järjestää päivittäin.

THL, Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille 

Neuvokas perhe, Ruoka ja syöminen

Ruokavirasto, Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet

Suunterveys

Lapsen suun terveyden tukeminen alkaa jo äidin odotus vaiheessa, sillä sikiön hampaiden kehitys alkaa 4 viikon iässä. Odottavan äidin on hyvä syödä monipuolista ravintoa, jotta sikiö saa tarvittavat rakennusaineet. Tupakointia ja päihteiden käyttöä tulee välttää koko raskauden ajan. Vanhempien on hyvä käydä hammashoidossa ennen vauvan syntymää, jotta suun haitallisten bakteereiden taso on mahdollisimman alhainen. Vanhempien ksylitolin käyttö vähentää bakteereiden määrää syljessä. Reikiä aiheuttava bakteeri tarttuu lapsen hampaisiin syljen välityksellä.

Hampaiden puhkeamisen yhteydessä syljen eritys voimistuu, lapsi voi olla ärtyisä, ikeniä kutittaa ja kuumeilua voi esiintyä. Vauvan hampaiden hoito alkaa heti ensimmäisen hampaan puhjetessa. Harjaus suositus on kaksi kertaa päivässä ja hammastahnaa laitetaan pieni sipaisu hammasharjan päälle vain kerran päivässä. Säännöllinen ateriarytmi ja vesi janojuomana luovat hyvän pohjan suun terveydelle. Makeiden käyttöä tulee rajoittaa. Eritoten mehut saavat pienen lapsen hampaat helposti reikiintymään. Tutti ja tuttipullo voivat olla käytössä aina 1,5 ikään saakka. Lapsen luontainen imemistarve heikkenee 8 kk iästä alkaen, jolloin luopuminen tuttipullosta ja tutista alkaa hiljalleen. Vauvan suun ensitarkastus on 6 kk iässä neuvolassa ja noin vuoden iässä hammashoitolassa.

Tervetuloa keskustelemaan lasten hammashoidosta perhevalmennukseen, sillä lapsen hampaiden tulisi säilyä ehjinä koko elämän! Opitaan yhdessä hyvä suunhoito tavat ja kannetaan vastuu lasten hampaista.

Suomen Hammaslääkäriliitto, Raskaus ja suunterveys

Päihteet ja riippuvuudet

Jokainen vanhempi toivoo lapselleen parasta; väsymys, nälkä, stressi ja päihteet vaikuttavasti negatiivisesti vauvaan jo raskausaikana. Päihteistä on syytä luopua raskausaikana kokonaan, tarvittaessa apua on saatavilla. Sekä aktiivinen, että passiivinen tupakointi on riski kehittyvälle sikiölle sekä kasvavalle, kehitysiässä olevalle lapselle. Nikotiini, häkä ja muut myrkyt kulkeutuvat suoraan sikiöön istukan ja napanuoran kautta sekä nikotiini kulkeutuu äidinmaitoon. Kannabiksen vaikuttava aine THC läpäisee helposti istukan, mikä altistaa sikiön ennenaikaisuudelle. Väärinkäytettyinä rauhoittavat- ja unilääkkeet voivat aiheuttaa sikiölle epämuodostumia. Vastasyntynyt voi kärsiä ikävistä vierotusoireista. Suomalaisten alkoholinkulutus on laskenut viime vuosina, mutta edelleen suurin osa suomalaisista aikuisista käyttää alkoholia runsaasti, mikä aiheuttaa terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Raskausaikana sikiön ja vastasyntyneen veren alkoholipitoisuus on sama kuin äidillä. Alkoholi on suurin yksittäinen kehitysvammaisuuden aiheuttaja (FASD). Vanhempien päihteidenkäyttö aiheuttaa lapselle akuutteja ja pysyviä haittoja. Kohtuukäytön rajaa lapsen näkökulmasta ei ole. Vanhemmat eivät aina tule ajatelleeksi, miltä heidän päihteidenkäyttö näyttää ja tuntuu lapsesta.

Media ja digipelit ovat osa tämän päivän lapsiperheen arkea. Pieni lapsi kaipaa syntymästään saakka sosiaalista vuorovaikutusta. Eihän oma mediankäyttösi vie liikaa aikaa lapselta? Pieni lapsi ei tarvitse televisiosta tai tietokoneita kehityksensä tueksi. Taaperoikäisen kanssa voi yhdessä, pieni hetkiä kerrallaan, opetella television, tietokoneen ja älylaitteiden käyttöä. Lapsi ottaa mallia aikuisen mediankäytöstä. Säännöllinen arkirytmi suojaa parhaiten lasta digipeli- ja mediakäytön ongelmilta tulevaisuudessa.

Avoin keskustelu perheessä on tärkeää. Onko oma suhtautumisesi päihteisiin ja digilaitteisiin sellainen, jonka toivoisit lapsesi perivän? On hyvä muistaa, että lasten hyvä on myös vanhempien hyvä. Lapsi muodostaa käsityksensä elämästä sen perusteella, millaista on omassa kotona. 

MLL, Lapset ja media

MLL, Vanhempi juo liikaa