Lapsettomuuden hoito naistentautien poliklinikalla
Lapsettomuus voi olla primaarista, jolloin nainen ei ole ollut koskaan raskaana, tai sekundaarista eli aiemman raskauden jälkeistä hedelmättömyyttä. Parien lapsettomuudesta noin 25 % on naisesta johtuvaa, 25 % miehestä johtuvaa ja 25 % sekä naisesta että miehestä johtuvaa. Lopuissa 25 % tapauksista syytä ei löydetä, jolloin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta.
Lapsettomuus on parin yhteinen ongelma. Tutkimukset voidaan aloittaa parin niin toivoessa, kun lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Tutkimukset kannattaa aloittaa jo aiemminkin, jos on syytä epäillä, että lapsettomuudelle voi olla selvä syy, esimerkiksi kuukautiskierron epäsäännöllisyys tai mahdolliset synnytinelinten tulehdukset tai leikkaukset. Myös jos miehellä on ollut sairauksia, jotka voivat vaikuttaa siittiöiden tuotantoon tai jos naisen ikä on yli 35 vuotta.
Ensisijaisesti pariskunnan tulee ottaa yhteyttä lapsettomuuden alkuselvittelyjä varten terveyskeskukseen, perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitajaan tai yksityislääkärin vastaanotolle.
Tällä hetkellä kunnalliseen hoitoon oikeutettuja ovat:
- Heteroparien lisäksi myös naisparit ja itselliset naiset
- Naisen ikä alle 40 v ja miehen ikä alle 60 v hoitopäätöstä tehtäessä
- Naisen BMI >18 ja <35 (painoendeksi)
- Parilla alle 2 yhteistä lasta
Terveyskeskuksessa tehtävien alkututkimusten jälkeen tehdään kiireetön lähete erikoissairaanhoitoon naistentautien ja äitiyspoliklinikalle. Lähetteen saavuttua varataan ensimmäinen aika lapsettomuushoitajan vastaanotolle.
Vastaanotolla selvitetään molempien yleinen terveydentila, sairaudet, leikkaukset sekä käytössä olevat lääkkeet. Samoin selvitetään puberteetin aikainen kehitys ja kuukautiskierto. Myös sukutiedot selvitetään. Lapsettomuuden keston selvittämiseksi kysytään mm. ehkäisyn lopettamisen ajankohtaa ja mahdollisista ongelmista sukupuolielämässä. Keskustelu elintavoista, ravitsemuksesta, tupakoinnista, sekä alkoholin ja muiden päihteiden käytöstä on tärkeää. Lisäksi hoitajan ohjauksessa käydään läpi eri lapsettomuuden hoitovaihtoehtoja sekä varataan pariskunnalle yhteinen aika lapsettomuuslääkärin vastaanotolle.
Heteroparien kohdalla tutkimme mieheltä siemennestenäytteen.
Pariskunnat, jotka eivät ole kunnalliseen hoitoon oikeutettuja, voivat hakeutua lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin omakustanteisesti yksityispuolelle. Tämä koskee myös henkilöitä, joille on tehty sterilisaatio
Yhteystiedot
Takaisinsoittopalvelumme on avoinna ma – to klo 7.30 – 16.00, perjantaisin ja arkipyhien aattoina klo 7.30 – 15.00
puh. 040 153 3248
Fax 08 7180005
Osoite
Naistentautien ja äitiyspoliklinikka
Sotkamontie 13, 3. krs, sisäänkäynti F1
87300 Kajaani